23948sdkhjf

Fler bolag testar i klinik

Under 2012 rapporterar 42 bolag att de har projekt i klinik, vilket är nära en fördubbling från 2006.
 – Det har rapporterats in många nya projekt i klinisk fas detta år och många av dem kommer från bolag som inte tidigare svarat på enkäten, säger Sara Gunnerås, projektledare för årets pipelinerapport på Sweden Bio.



Under 2006 anmälde
24 bolag att deras projekt befann sig i klinisk fas. Sedan dess har siffran ständigt ökat. I maj då de 79 tillfrågade företagen svarade på enkäten som ligger till underlag för Sweden Bios pipelinerapport angav 42 bolag att de har projekt i kliniska prövningar.

– Att det är så många bolag som nu har projekt i klinisk fas visar på att det är hög kvalitet på forskningsprojekten och det är väldigt roligt att se, säger Sara Gunnerås.

Majoriteten av de projekt som förra året befann sig i klinisk fas I-III-studier är de flesta kvar i samma fas än i dag. Endast tre av de 17 utvecklingsprojekt som förra året befann sig i klinisk utvecklingsfas I hade gått vidare till fas II.

– Det tar tid att utvärdera resultaten och bestämma hur man ska gå vidare med projekten. Dessutom går mycket tid åt att få in finansiering för att ta projektet ett steg vidare, så det är ett trögflytande moment, förklarar Sara Gunnerås.

Flest projekt befinner sig i klinisk fas II. Trenden är densamma som uppvisades i fjolårets pipelinerapport.

Hur kommer det sig att så många projekt är i fas II?

– Tittar man på tidigare års pipeline-rapporter ser det liknande ut. Det är ju i fas II som man undersöker läkemedlets effekt och vilken dos som är lämpligast och då är det inte ovanligt att man gör flera studier i fas II.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078