23948sdkhjf

Orexo ska lindra smärta vid prostatabiopsier

Testar ny läkemedelskandidat på 200 patienter.
Läkemedelsbolaget Orexo har startat en klinisk prövning med bolagets läkemedelskandidat OX51 och doserade nyligen den första patienten som ska ingå i studien. Syftet är att se i vilken dos smärtlindraren har bäst effekt vid att lindra smärta som uppstår vid prostatabiopsier.

OX51 är en smärtstillande behandling för patienter som får akuta smärtor i samband med vårdrelaterade och terapeutiska ingrepp. Läkemedelskandidaten bygger på en redan etablerad substans men har beretts i tablettform i Orexos projekt. Tablettbehandlingen visade positiva resultat i en klinisk fas I-studie i april 2011 och nu tar Orexo steget vidare till nästa fas. Den aktuella studien är en fas II-studie som ska utvärdera effekt och säkerhet då läkemedelssubstansen ges i olika doser. Prövningen ska genomföras vid flera olika vårdcenter runt om i Europa och totalt ska omkring 200 patienter ingå.

- OX51 är ännu ett innovativt genombrott för Orexo genom att vara den första produkten med en oral formulering av alfentanil. Produkten möter ett snabbt växande behov hos patienter och vårdgivare. Läkare är generellt positiva till produktens egenskaper och vi tar, med stor tillförsikt, nästa steg i utvecklingen av denna högst innovativa produkt, säger Anders Lundström, vd på Orexo, i ett pressmeddelande.

- Den dosfinnande studien kommer att ge Orexo beslutsunderlag för att bestämma bästa möjliga utvecklingsstrategi för fas III, vilket vi räknar med att kommunicera under första halvåret 2013 när studien genomförts, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078