23948sdkhjf

Tvärvetenskaplig forskargrupp bildar bolag

Ska kommersialisera ny behandling av kastrationsresistent prostatacancer.
En tvärvetenskaplig forskargrupp vid Lunds universitet, Skånes universitetssjukhus och det spanska universitetet Cordoba bildar bolag för att kommersialisera en cancerhämmande läkemedelssubstans. Forskningsbolaget Glactone Pharma kommer med stöd från företagsinkubatorn Puls att vidareutveckla sin forskning på den naturligt förekommande substansen galiellalakton, som visat sig kunna bromsa cancertumörers tillväxt.

- Vår forskning har visat att denna substanstyp förmår inhibera en signal som får kastrationsresistent prostatacancerceller att växa ohämmat. Samma signal verkar även i andra cancersjukdomar. Forskningen, som från början var helt nyfikenhetsdriven grundforskning, är ett utmärkt exempel på hur svensk akademisk forskning genom Puls kan utvecklas och kommersialiseras, och på så sätt komma till nytta säger Olov Sterner, professor i organisk kemi vid Lunds Universitet och en av forskarna bakom den nystartade bolaget, i ett pressmeddelande.

Kastrationsresistens prostatacancer innebär att cancercellerna inte längre ger respons på traditionell hormonell läkemedelsbehandling och är en allvarlig fas av sjukdomen.

- Med Glactone Pharma startar PULS ännu ett projektbolag som utvecklar en behandling inom ett sjukdomsområde med ett mycket stort medicinskt behov. Glactone Pharma är ett långsiktigt projekt som har stor potential och med målet att utveckla en behandling för svårt sjuka cancerpatienter, säger Pontus Ottosson, VD i PULS.

Glactone Pharma har säte i Helsingborg och styrelseordförande i bolaget blir Jan Törnell som tidigare varit chef för Astrazenecas enhet inom onkologi och infektion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062