23948sdkhjf

Baxter köper upp Gambro

Uppköpsrykten besannas. Affären värd 26,5 miljarder kronor.
Amerikanska Baxter International köper upp det svenska medicinteknikbolaget Gambro för 26,5 miljarder kronor. Detta efter att Gambros två ägare Wallenbergsbolaget Investor och EQT, som köpte loss Gambro från börsen 2006, tecknar avtal om förvärv med Baxter.

- Våra två bolag delar en lång historik inom njursjukvård med innovativ teknologi och ett långsiktigt åtagande att rädda, stödja och förbättra livet för njurpatienter världen över. Kombinationen av Baxters ledande portfölj inom peritoneal- och hemdialys samt Gambros expertis inom hemodialys och akutterapier kommer att skapa en integrerad och heltäckande leverantör av njur- och akutsjukvård, vilket kommer att gynna såväl patienter som vårdgivare globalt. Jag är mycket glad över denna transaktion då Gambro tillsammans med Baxter nu kommer att ha resurser, teknologi och innovationskapacitet för att forma vår industri för framtiden, säger Guido Oelkers, vd och koncernchef för Gambro, i ett pressmeddelande.



Baxter producerar både
medicinteknik och läkemedel med fokus på bland annat hemofili och infektionssjukdomar. Köpet av Gambro stärker framförallt det amerikanska bolagets enhet inom hem- och peritonealdialys.



Uppköpet har föregåtts
av rykten bland annat från den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal som till och med angett köpesumman på fyra miljoner dollar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063