23948sdkhjf

Stockholmsbörsen öppnar för köp av obligationer

Nasdaq OMX går i Aktietorgets fotspår och erbjuder ny typ av värdehandel.
I dag öppnar Stockholmsbörsen en handelsplats för handel med företagsobligationer. Handelsplatsen går under namnet First north bond market och riktar sig, precis som aktiehandelsplatsen First North, främst till tillväxtbolag och bolag i tidig uppstartsfas. Syftet är att erbjuda dessa bolag en ny form av finansieringskälla där företag i behov av pengar kan ta in kapital utan att späda ut aktierna.

- Vi ser ett stort intresse, framförallt bland tillväxtbolag, för den här typen av marknad som ett alternativ till bankbelåning. Börsens grundläggande roll är kapitalanskaffning så att bolag kan växa organiskt och här är obligationer ett starkt komplement. Grundtanken med First north bond market är att göra det enklare för företag som inte lyder under huvudmarknadens regelverk att emittera och notera obligationer för att resa kapital, säger Mikael Estvall, chef för ränteprodukter på Nasdaq OMX Stockholm, i ett pressmeddelande.

Typen av handelsplats är inte ny i Sverige. För ett halvår sedan sjösatte Aktietorget Räntetorget, vilket också är en plats för handel med företagsobligationer.

- Som mindre bolag kan man ta in kapital på två sätt. Antingen emitterar man aktier, eller vänder sig till banken. På banken kan man låna upp till ett par miljoner kronor, men det går sällan att låna runt 20 miljoner kronor, vilket kan krävas vid nysatsningar, sa Aktietorgets vd Peter Gönczi, då Räntetorget skulle sjösättas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063