23948sdkhjf

Experter skeptiska till Selincro

Två danska experter inom beroendevård kritiserar Lundbecks nya läkemedel mot alkoholmissbruk.
Lundbecks läkemedelskandidat Selincro, vars registreringsansökan ligger inne för godkännande i EU, får kritik från en läkare och en klinikchef som är verksamma inom behandling av alkoholmissbruk. Enligt deras utsago till Jyllands-Posten ska preparatets verkningsmekanism varken vara ny eller tillräckligt effektiv.



Behandlingar med Selincro,
som baserar på den aktiva substansen nalmefene, syftar till att minska lusten av att dricka alkohol och ska skilja sig från traditionella metoder där patienterna måste avstå helt från alkohol för att behandlingen ska fungera.

Men enligt experterna är Selincro ingen nyhet då det finns behandlingar med liknande verkningsmekanism på marknaden, bland annat Naltrexon. Och förutom att behandlingen inte är ny anser de att det inte heller finns bevis för att den etablerade behandlingen fungerar.

- Vi har känt till verkningsmekanismen i årtionden och hittills har det inte blivit bevisat att det fungerar för att man tar det då man riskerar att utsättas för frestelser att dricka alkohol. Därför är jag skeptisk, säger Mikael Jakshøj, chef över Fonden Lænke-ambulatorierne som behandlar alkoholister och en av de som kritiserar Selincro, till Jyllands-Posten.

Lundbeck fasthåller dock att behandlingen är unik.

- Det är sant att det har funnits liknande ämnen. Men Selincro är en helt ny molekyl och det har aldrig tidigare gjorts så omfattande studier av behandlingsmetoden, säger Andreas Eggert, chef över Lundbecks enhet för produktstrategi, till Jyllands-Posten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094