23948sdkhjf

USA:s sparpaket drabbar svenska bolag

Elekta, Astrazeneca och Getinge bland bolagen som kan ta stryk när amerikanerna skär ner i vårdbudgeten.
Den budgetöverenskommelse som de amerikanska politikerna nådde vid nyår har redan drabbat det svenska medicinteknikföretaget Elekta, skriver Dagens Industri i tisdagens utgåva. Efter förhandlingarna i slutet av december kom de båda politiska lägren överens om att sänka ersättningen till de kliniker som använder Gamma Knife, Elektas strålkniv som används för att avlägsna metastaser i hjärnan. Beslutet inte bara en sänkning i ersättningen till Elektas kunder utan innebar även att marknaden förändrades till Elektas konkurrenters fördel. Hur mycket detta kommer att påverka Elektas intäkter i sin helhet är dock svår att sia om i dagsläget.

- Vi får göra den bedömningen när vi har alla fakta på bordet. Det är inte bara ersättningsnivåerna som är avgörande, utan även klinisk nytta och alternativ. När man köper en gammakniv så gör man en kalkyl på återbetalningstiden och det är klart att den nu blir lite längre än tidigare, säger Håkan Bergström, finanschef på Elekta, till Dagens Industri.



Även bolag som
Getinge och Astrazeneca spås påverkas av de amerikanska besparingsplanerna på vårdområdet. Den amerikanska banken Bank of America har redan agerat på budgetförhandlingarna och sänkte nyligen rekommendationerna för Getinge vars största marknad är USA. Innan förhandlingarna är klara kan det även komma krav på reformförändringar i sjukvårdssystemet och andra förändringar som kan innebära bakslag för läkemedelsidustrin.

- Risk finns för de bolag som har svårt att komma fram med patenterade premiumprodukter, såsom Astrazeneca som har en stor andel äldre produkter som kan konkurrensutsättas och bli föremål för mer prispress, säger Johan Unnerus, läkemedelsanalytiker på Swedbank, till Dagens Industri.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093