23948sdkhjf

Sobis särläkemedel godkänns i USA

FDA godkänner det första läkemedlet mot allvarlig barnsjukdom.
Sobis läkemedel Kineret godkänns i USA för en ny indikation, för behandling av barn och vuxna med den ärftliga sjukdomen systemisk inflammatorisk sjukdom med neonatal debut, Nomid. Läkemedlet är det första som godkänns av det amerikanska läkemedelsverket FDA för indikationen.

Sjukdomen är en livslång och allvarligt handikappande sjukdom som orsakas av överproduktion av proteinet interleukin-1 i immunsystemet. Kineret finns redan registrerat på den amerikanska marknadenför behandling av symtom hos vuxna med reumatoid artrit, men Sobi har nu fått ytterligare godkänd för produkten. Kineret för behandling av Nomid har utvecklats under särläkemedelsstatus, vilket innebär att projektet fått vissa fördelar i godkännandeprocessen.

- FDA:s godkännande av Kineret för Nomid är ett viktigt resultat av ett långsiktigt samarbete med NIH och patientorganisationer, och utgör en betydande milstolpe i vår strävan att ta fram behandlingsalternativ för patienter med sällsynta inflammatoriska sjukdomar. Vi ser fram emot att göra Kineret mer tillgängligt för Nomid-patienter i USA i år, säger Geoffrey McDonough, vd på Sobi.

Kineret är ett rekombinant proteinläkemedel som är baserat på den aktiva substansen anakinra och doseras genom injektion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094