23948sdkhjf

Creative-substans effektiv mot lunginflammation

Framsteg för ny antibiotikatyp. Visar positiva resultat i djurstudier med ny läkemedelskandidat.
Umeåbaserade Creative Antibiotics har nu fått resultaten från två skilda djurstudier med bolagets läkemedelsprojekt INP-11252, som utvecklas som behandling av bakterieinducerad lunginflammation. Studierna visar att substansen har positiv effekt på den gram-negativa bakterien pseudomonas aeruginosa och resultaten stärker bolagets strategi att ta substansen vidare i utvecklingen.

I den ena av studierna noterade forskarna att bakteriemängden i försöksdjuren var lägre i den grupp som doserats med INP-11252 jämfört med kontrollgruppen. I den andra studien sågs en signifikant förlängd överlevnad hos de djur som behandlats med substansen.

- Detta är ett kvitto på att det innovativa koncept som vi visat fungerar i laboratoriemiljö även fungerar in vivo, dvs i ett levande djur. Detta är ett oerhört viktigt steg i bolagets och projektets utveckling, som sporrar oss att med ytterligare experiment bekräfta dessa positiva resultat och fortsätta utveckla INP-11252 till att så småningom provas i människa, säger Creative Antibiotics vd Ulf Boberg, i ett pressmeddelande.

Creative Antibiotics utvecklar nya typer av antibiotika för att försöka få bukt på multiresistenta bakterier. Till skillnad från dagens antiobiotika som fokuserar på att hämma tillväxten av bakterier eller att döda dem så fokuserar Creative antibiotics antibiotika på att avväpna bakterierna genom att hämma virulensmekanismen. NP-11252 är en substans som går på bakteriens sjukdomsalstrande system, typ-3-sekretionssystemet (T3SS), och hypotesen är att detta ska få bakterien så sårbar att kroppens egna immunsystem kan ta hand om den. Creative Antibiotic inlicensierade substansen från Eskitis Institute i Australien under 2011.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062