23948sdkhjf

Ny behandling godkänd för vitreomakulär traktion

EU-kommissionen godkänner första läkemedelsbehandlingen av ögonåkomman vitreomakulär traktion.
EU-kommissionen godkänner läkemedlet Jetrea, för behandling av vitreomakulär traktion, VMT, och makulahål som kan uppstå i samband med åkomman. Läkemedlet blir därmed det första som godkänns för indikationen och ger ett alternativ till kirurgiska ingrepp.

- Den Europeiska kommissionens godkännande av Jetrea är ett stort genombrott för personer med VMT och för ögonläkare som hittills endast har haft kirurgiska alternativ att ta till i behandlingen av denna funktionsnedsättande ögonsjukdom. Nu kan man ingripa tidigt med en engångsinjektion av Jetrea och möta ett patientbehov som tidigare inte varit tillgodosett, säger Stuart Raetzman, ansvarig chef för Europa, Mellanöstern och Afrika på Alcon, i ett pressmeddelande.

Jetrea är en injektionsbehandling som baserar på ocriplasmin, en rekombinant form av det humana proteinet plasmin. Behandlingen verkar genom att frigöra onormala dragningar som kan uppstå mellan glaskroppen och gula fläcken i ögat, och som kan ge upphov till makulahål. Kliniska studier har visat att en injektion löser upp proteinerna som orsakar dragningarna och även att behandlingen hjälper till att läka makulahål som uppstått.



Läkemedlet har
utvecklats av Thrombogenics, men är utlicensierat till Alcon, ett företag inom Novartiskoncernen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063