23948sdkhjf

Svensk professor prisas för pyrosekvensering

Han uppfann tekniken som revolutionerade DNA-sekvenseringen. Med KTH-professorn Pål Nyrén pyrosekvensering kan hela människans genom kartläggas på en vecka, något som tidigare tog åratal.
I slutet av maj tog Pål Nyrén emot det Europeiska patentverkets stora uppfinnarpris European Inventor Award för att ha utvecklat pyrosekvenseringstekniken. Idén fick han när han i mitten i av 80-talet gjorde sin post dok i Cambridge.

– Jag var där för att lära mig att sekvensera DNA, något som på den tiden både var komplicerat och tidskrävande. En dag fick jag en idé som borde kunna underlätta analyserna.

I sin tidigare forskning hade Pål Nyrén använt pyrofosfater och tanken slog honom att dessa också skulle kunna användas för att förenkla DNA-sekvenseringen. Enkelt beskrivet ger de olika basparen i DNA-strängen ifrån sig pyrofosfat när kompletterande baser hamnar på rätt plats. Det i sin tur kan mätas vilket ger kunskap om hur genomet ser ut.

– I min metod använde jag ett enzym från eldfluga, eldflugeluciferas som ger ljus i närvaro av ATP. Jag omvandlade därför pyrofosfatet till ATP och mätte sedan ljuset som bildades, säger Pål Nyrén.

Metoden tog ungefär 10 år att utveckla och Pål Nyrén försökte hitta partners som var intresserade av patenten.

– Men ingen nappade på idén så jag och några kollegor tog saken i egna händer och bildade företag.

I dag är pyrosekvenseringstekniken spridd över hela världen och används inom både akademin och industrin. Bland för att snabbt kunna typa influensavirus och hiv-virus för att hitta genetiska förändringar och inom epigenetik.

– Man börjar mer och mer förstå att miljön påverkar vårt genom och med pyrosekvensering kan man hitta metyleringar på DNA:t och vart de sitter.

I framtiden kan tekniken också användas inom så kallad personalized medicine för att analysera delar av människans genom för att individanpassa medicinska behandlingar.

En utveckling av pyrosekvenseringen är också den så kallade 454-tekniken som möjliggör storskalig sekvensering. Med den kan man analysera miljontals prover samtidigt och sekvensera hela det mänskliga genomet på en vecka till en kostnad av cirka 50 000 kronor. Det ska jämföras med den äldre tekniken där samma analys tog 10 år och kostade flera miljarder kronor.

Trots att pyrosekvenseringstekniken numera används sedan länge ser Pål Nyrén förbättringsområden för sin uppfinning.

– Man har alltid lite idéer på saker man vill förbättra. Bland annat för att öka läslängden och få bättre kvalitet på läsningarna med tekniken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11