23948sdkhjf

Budgeten för Horizon 2020 klubbad

Efter utdragna budgetförhandlingar är de ekonomiska ramarna för EU:s nästa ramprogram för forskning och innovation satta.

EU-rådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen har efter utdragna budgetförhandlingar nu kommit fram till de ekonomiska ramarna för EU:s kommande ramprogram för forskning och innovation. Ramprogrammet, Horizon 2020, börjar gälla från och med år 2014 och har en budget på runt 70 miljarder euro, motsvarande 600 miljarder svenska kronor.

Summan är en

bantad version av ursprungsförlaget på 80 miljarder euro, motsvarande 700 miljarder svenska kronor, som EU-kommissionen lade fram i slutet av 2011. Anledningen till att budgetförhandlingarna dragit ut på tiden är att vissa länder motsatt sig förslaget med hänvisningar till att det turbulenta ekonomiska läget som råder i flera europeiska länder.

Med Horizon 2020 samlas för första gången alla EU-satsningar på forskning och utveckling under ett och samma tak. Programmet delas upp i tre delar; spetskompetens, industriellt ledarskap och samhälleliga utmaningar.

Området för samhälleliga utmaningar är det område som budgetmässigt prioriteras mest. Av Horizon 2020:s totala budget har 38,53 procent avsatts för forskning på frågor som rör hälsa, klimat, energi och transport, som alla innebär utmaningar som EU och resten av världen står inför. Inom området för spetskompetens, som upptar 31,73 procent av Horizon 2020:s totala budget, ingår EU-satsningar som det europeiska forskningsrådet ERC, Marie Curie-programmet, forskningssamarbeten inom området Future and Emerging technologies samt forskningsinfrastruktur. Inom området för industriellt ledarskap, där 22,09 procent av budgeten lagts, ingår satsningar som ska skapa jobb och tillväxt samt attraheta privata och strategiska investeringar på forskning och innovationer i små och mellanstora företag.

Till skillnad från nuvarande ramprogram för forskning och innovation, FP7, kommer Horizon 2020 att fokusera mer på att överbrygga glappet mellan forskning och marknad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125