23948sdkhjf

Medivir lägger NS5A-projekt på hyllan

En vetenskaplig tröskel och en smartare användning av resurser får Medivir att rensa i hepatit C-portföljen.
Forskningsbolaget Medivir lägger ner forskningen kring bolagets utvecklingsprojekt som baserar på NS5A-replikationshämmare. Anledningen är dels vetenskapliga trösklar dels att bolaget anser att resurserna kan användas på bättre sätt. Bolaget har tidigare framställt NS5A-replikationshämmare som väldigt potenta och med en väldig potential som hepatit C-behandling.

- Men det finns en mutationsgåta som måste knäckas innan forskningen kan gå vidare med andra generationen NS5A-hämmare, och den har vi inte lyckats lösa, säger Rein Piir, finanschef och IR-ansvarig på Medivir.

Rein Piir berättar att forskningen kring NS5A-hämmare bromsats upp globalt på grund av mutationsgåtan samtidigt som forskningsområdet är väldigt komplext ur företagssynpunkt. NS5A-marknaden ska enligt honom vara väldigt konkurrensutsatt och eftersom att forskning bedrivs på så många ställen i världen kan nya patentansökningar dyka upp lite var som, vilket kan begränsa för företag som vill skydda sina immateriella rättigheter.

- Det finns en otrolig uppsjö med NS5A-hämmare globalt och vi kan inte längre motivera en kommersiell utveckling av sådana utvecklingsprojekt, förklarar han.

- Vi måste lägga resurserna där vi tror att vi har bäst chans att lyckas och där vi kan hitta en partner och det tror vi inte att vi gör med NS5A-hämmare.



Medivirs NS5A-projekt
utvecklas i preklinisk optimeringsfas vilket innebär att bolaget identifierat ett par lovande substanser men ännu inte testat dem i klinik. Nedläggningen innebär inte att några anställda behöver gå, förklarar Rein Piir.

- Det finns kompetens inom olika discipliner inom projektet och dessa behöver vi i andra projekt, säger han.

I dagsläget finns inga planer på att sälja det nedlagda projektet och inte heller några planer på att ta ner det från hyllan igen inom kort. Men man ska aldrig säga aldrig.

- Skulle man få alla parametrarna på plats så skulle det vara möjligt att vi tar upp projektet igen, men jag kan inte se vad som inom kort skulle kunna förändras för att det skulle bli så. Vi betraktar projektet som nedlagt. Kompetensen finns dock kvar inom väggarna, säger Rein Piir.

Medivir ska nu istället fokusera hepatit C-forskningen på polymerashämmare, ett område inom vilket Medivir har två utvecklingsprojekt, ett som drivs i samarbete med Janssen och ett som bolaget driver i egen regi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062