23948sdkhjf

Kancera får EU-stöd

FP7-pengar ska få fart på utvecklingen av läkemedel mot svåra parasitsjukdomar.
Det internationella forskningsprojektet A-Paraddise får EU-finansiering för att fortsätta jakten på läkemedel som kan behandla parasitsjukdomar som malaria, schistomiasis, leishmaniasis och Chagas sjukdom. Totalt får projektet sex miljoner euro, allt inom ramen för EU:s sjunde ramprogram för forskning och innovation, FP7.

Av den totala summan går 950 000 euro, motsvarande ungefär 8,3 miljoner svenska kronor, till det svenska forskningsbolaget Kancera som är en av deltagarna i projektet. Kancera har tidigare deltagit i EU- projektet Settrend , Schistosoma Epigenetics – Targets, Regulation, New Drugs, inom vilket forskare från Brasilien och Europa testat nya behandlingssätt av sjukdom orsakad av parasiten Schistosoma. I projektet, som avslutades i april tidigare i år, utvecklade forskargrupperna nya klasser av högaktiva hämmare mot två epigenetiska målprotein i parasiten och substanserna visade god effekt mot både larver och vuxna parasiter, till skillnad från dagens standardbehandling med Praziquantel som enligt forskarna bara biter på vuxna parasiter.

I A-Paraddiseprojektet ska forskarna nu gå vidare med de substanser som togs fram i Settrend-projektet. A-Paraddiseprojektet löper i tre år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078