23948sdkhjf

TLV subventionerar nytt aknemedel

Isotretinoin Orifarm, som godkändes av Läkemedelsverket innan sommaren, tas nu upp i subventionssystemet.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att ta in Isotretinoin Orifarm i högkostnadsskyddet. Läkemedlet godkändes i Sverige i juni och processen att ta upp läkemedlet i subventionssystemet har snabbats på av TLV.

– Vi har prioriterat det här ärendet för att patienter inte ska hamna i kläm, säger Sofia Wallström, generaldirektör på TLV, i ett pressmeddelande.



Orsaken är att
patienter som lider av svår akne fram till sommaren kunnat behandlas med det likvärdiga akneläkemedlet Roaccutan inom ramen för högkostnadsskyddet. Roaccutan är inte godkänt i Sverige och kunde endast förskrivas på licens av Läkemedelsverket. Men i samband med att Isotretinoin Orifarm godkändes försvann möjligheterna att förskriva Roaccutan och nya patienter som istället skulle få Isotretinoin Orifarm tvingades stå för hela kostnaden av sin medicin själva. Nu när TLV tagit in Isotretinoin Orifarm i högkostnadsskyddet reduceras priset för patienterna.

– Vi agerade skyndsamt och på första nämndmöte efter sommaruppehållet konstaterade man att det nya läkemedlet är kostnadseffektivt och ska ingå i förmånen, säger Sofia Wallström.

Isotretinoin Orifarm har funnits sedan början av 80-talet och har utvecklats för behandling av svår akne som kan ge bestående ärrbildning när annan behandling inte ger tillräcklig effekt. Läkemedlet baseras på substansen retinoid som är fosterskadande och preparatet ska därför förskrivas under förutsättning att personen inte är gravid eller blir det under behandling.



TLV resonerar att
kostnaden för är mycket låg i förhållande till den nytta patientera får med behandlingen och att Isotretinoin Orifarm därför ska ingå i högkostnadsskyddet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078