23948sdkhjf

USA-boost når Europa

I USA har riskkapitalister fått god aptit på biotech-aktier. Nu verkar trenden komma till Europa.
Samtidigt som biotech-sektorn har blomstrat på aktiemarknaden i USA har den europeiska biotech-sektorn utvecklats betydligt svagare. Men nu verkar trenden ha nått Europa och de forskande företagen har väckt riskkapitalisternas intresse.

I USA har
biotech-index haft en positiv utveckling det senaste året och värdet på sektorn har nått samma nivå som innan biotech-bubblan sprack år 2000. Hittills under 2013 har Nasdaqs biotech-index ökat med 43 procent och över 20 nya företag har listats på börsen. I Europa har motsvarande utveckling för de börsnoterade bolagen varit blygsam, medan investerarna verkar ha fått upp ögonen för de privata biotech-företagen. Bioworld Snapshots, ett företag inom Thomson Reuters-sfären som tagit fram statstik över biotechinvesteringar, visar att de privata bioteknikbolagen globalt tog in 1,3 miljarder amerikanska dollar i riskkapitalinvesteringar under det andra kvartalet i år, vilket är en procentuell ökning på 190 procent jämfört med föregående kvartal. Av dessa stod europeiska företag för 44 procent av affärerna.

- Om den amerikanska marknaden är som en tsunami är Europa som en stigande våg som växer stadigt, säger Jim Healy, partner på Kalifornien-baserade riskkapitalbolaget Sofinnova Ventures, till nyhetsbyrån Reuters.



Trenden har också
smittat av sig på vissa europeiska börsnoterade bolag allt eftersom investerarna har blivit mer optimistiskt inställda till sektorn. Hittills under 2013 har bland annat norska Algetas aktievärde ökat med 50 procent och svenska Sobis aktie med 36 procent.

Anledningen till det ökade intresset är, enligt Bio­world Snapshots, att läkemedelsindustrin lanserar allt fler behandlingar som utvecklats genom att gener för olika sjukdomar identifierats, vilket i sin tur är ett resultat av sekvenseringen av hela det mänskliga genomet som gjordes för över tio år sedan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094