23948sdkhjf

Svagt kvartal för Elekta

Medtech-jätten rapporterar siffror från första kvartalet och passar samtidigt på att flagga för flera nyheter som är på gång.
Elektas efterfrågebedömning för den amerikanska marknaden är oförändrad trots ett svagt första kvartal. Det säger medicinteknikbolagets vd Tomas Puusepp till Nyhetsbyrån Direkt.

- Man ska inte dra några slutsatser på enskilda kvartal. Vi hade ju även ett väldigt starkt första kvartal förra året. Detta är ingen signal att marknaden viker på något sätt. Vi kommer fortsatt se bra affärsverksamhet där under detta räkenskapsår även om det inte hände under det första kvartalet, säger han.



Den amerikanska
investeringsviljan är fortsatt god, sammanfattar vd. Vad gäller Europa bedöms efterfrågan, sammantaget, alltjämt likaså som god, enligt Tomas Puusepp.

- Central- och Nordeuropa samt Östeuropa är starkast medan Sydeuropa alltjämt bedöms som okej, säger han.

Elektas tillväxtbedömning , att de mogna ekonomierna ska växa med medelhöga till höga ensiffriga tal och de omogna ska växa med tvåsiffrigt upprepas enligt vd. De amerikanska ersättningsnivåerna, med undantag för möjligen bolagets gammakniv, har förbättrats överlag i USA enligt Tomas Puusepp.

- För övrigt kan man säga att ersättningsnivåerna har förbättrats i alla andra områden i förhållande till vad de var tidigare om man tittar på sjukhusbaserade system, säger han.



En brasiliansk auktion
kring landets tänkta jättebeställning om runt 80 linjäracceleratorer finns det nu indikationer om att något kan hända i mitten av oktober:

- Vi har bara fått indikerat om att något ska hända i mitten av oktober men exakt vad som kommer att ske vet vi inte.

Intresset kring Elektas senaste linjäraccelerator, Versa HD, har överträffat bolagets egna förväntningar:

- Det är över min egen förväntan och då var jag mer optimistisk än vad mitt team var, säger vd.

Tomas Puusepp upprepar tidigare buskap om att man knappast bör vänta sig något förvärv inom den närmaste framtiden, exkluderat distributionssidan.

- Det kommer nog ta ett tag innan man kommer att se något om man räknar bort distribution, kommenterar han.



Skakiga växelkursförändringar
i flera av BRIC-länderna ändrar inte Elektas strategi i dessa länder:

- Vi kan inte ha den kortsiktiga synen, sammanfattar vd den senaste tidens valutaorolighet.



Strålterapibolaget har inte
märkt av någon utredning från kinesiska myndigheter, kring exempelvis mutanklagelser, likt vissa stora internationell läkemedelsbolag fått erfara på senare tid, enligt Tomas Puusepp.

Under Elektas kapitalmarknadsdag, i samband med den så kallade Astro-konferensen i USA i slutet av september, kommer bolaget att släppa nyheter låter vd förstå utan att vilja precisera:

- Vi kommer att släppa något som är nyheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093