23948sdkhjf

Astra-anställda missar miljonstöd

Arbetsförmedlingen fick förra året 35 miljoner kronor från Europeiska globaliseringsfonden för stöd till före detta Astrazeneca-anställda. Nu riskerar hälften av pengarna att frysa inne samtidigt som en fjärdedel av de berörda fortfarande är utan arbete.
Arbetsförmedlingen fick förra året 35 miljoner kronor från Europeiska globaliseringsfonden för stöd till före detta Astrazeneca-anställda. Men hälften av pengarna riskerar att frysa inne. Samtidigt står en fjärdedel av de berörda utan arbete.

Förra året fick Arbetsförmedlingen 35 miljoner kronor i stöd från Europeiska globaliseringsfonden att använda till arbetsmarknadspolitiska åtgärder för arbetslösa före detta Astrazeneca-anställda. Pengarna öronmärktes för de 760 personer i Lund, Umeå och Mölndal och Södertälje som var arbetslösa i december 2011. Efter inskrivning vid Arbetsförmedlingen var i slutänden 550 personer kvalificerade för stödet.

Men hittills har bara delar av pengarna använts och Arbetsförmedlingen räknar inte med att hinna förbruka mer än hälften av pengarna innan projektet tar slut vid årsskiftet. Resterande 17 miljoner kronor kommer att frysa inne och gå tillbaka till den Europeiska globaliseringsfonden. Samtidigt är mer än 100 personer fortfarande utan jobb.

- Det här är en svår grupp. Många i Lund och Södertälje har redan en så pass hög utbildning att det har varit svårt att hjälpa dem med insatser som kostar pengar, säger Matz Wahlin, Arbetsförmedlingens projektledare med placering i Lund.

Han anser också att de hanterat ärendet på det sätt som varit möjligt.

- Det är lätt att vara efterklok med vad vi eventuellt hade kunnat göra annorlunda. Eventuellt kunde vi ha erbjudit fler skräddarsydda och nischade utbildningar. Men intresse krävs. Exempelvis var det bara fyra stycken som till slut var intresserade av den anpassade lärarutbildningen vi erbjöd i Lund, säger Matz Wahlin.

Pengarna har använts olika på olika orter. I Umeå har pengarna till exempel använts till olika kommunala vuxenutbildningar på gymnasienivå. I de övriga städerna har stödet anpassats för individerna, exempelvis i form av starta eget-bidrag. I Lund får 17 personer gå två anpassade akademiska påbyggnadsutbildningar till apotekare respektive lärare.

En mindre del av pengarna har också gått till Medicon Skills, som ska bli en plattform för att matcha tillgång och efterfrågan på life science-kompetens. Men trots det har alltså 122 personer fortfarande inte jobb i den omfattning som de önskar.

Arbetsförmedlingens förklaring till att det gått åt mindre av EU-medlen än budgeterat är att större delen av förmedlingens planerade aktivitetsstöd till de uppsagda täckts upp av avgångsvederlag och avtalspensioner från Astrazeneca. Dessutom var det ungefär 200 färre personer än beräknat som skrev in sig på Arbetsförmedlingen om man ser till hela Sverige.

- Vår ambition är fortfarande att använda så mycket vi kan på arbetsmarknadspolitiskt motiverade insatser som förkortar vägen till egen försörjning. De insatser som kan bli aktuella nu i slutskedet är bland annat kortare utbildningar, säger Matz Wahlin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093