23948sdkhjf

Affärsplan vägen till riskkapital

Investeringsvilliga riskkapitalister växer inte på träd. Via nätverket Connect kan du få hjälp att både hitta och fånga dem.
Är du beredd att lämna ifrån dig delar av ditt företag? Och samtidigt ge upp självbestämmandet? Då kan finansiering i form av riskkapital vara ett alternativ. Det globala nätverket Connect har som affärsidé att koppla samman företag med tänkbara investerare. Nätverket vänder sig till tillväxtföretag i alla branscher som är villiga att ta in externa finansiärer och samtidigt lämna ifrån sig delar av sitt företag. Men det gäller att vara ute i god tid.

- De vanligaste misstaget företagen gör är att de kommer till oss för sent, när de egentligen behövde pengar i går, säger Virginie Delporte, vd för Connect Uppsala.

Connect Uppsala är ett av sex liknande nätverk runt om i landet och har funnits sedan 1999. Verksamheten grundas på att hjälpa företag att förbereda sig för mötet med tänkbara investerare genom att ta fram en presentation och en säljpitch. Det hela sker i en flerstegsprocess där momentet Språngbrädan innebär att företagen håller sin presentation för en specialkomponerad panel med olika kompetenser. Beroende på utfallet går företaget antingen vidare i processen mot en investeringspitch eller får bida sin tid och kanske fila på presentationen ytterligare.

Enligt siffror från Connect Uppsala själva får en tredjedel av de företag som sammanförs med investerare in kapital inom sex månader efter mötet. Under 2012 fördelades totalt 33,4 miljoner kronor på åtta av 18 företag som genomförde hela presentationskedjan. Av dessa kom cirka 15 miljoner kronor från privata investerare och resten från mjuka medel i form av banklån och pengar från exempelvis Almi.

Men för att lyckas i pengajakten är det några saker man som företag måste tänka på. Ett vanligt misstag enligt Virginie Delporte är att det saknas en affärsplan.

- Många fåmansbolag har allt i huvudet, men om man ska ta in en delägare måste saker och ting dokumenteras. En affärsplan måste vara uppdaterad med fokus på strategin framåt.

Det är också viktigt att ha koll på sina siffror och veta hur ekonomin ser ut, inte bara i dag utan också på längre sikt. Men viktigast av allt är att vara öppen nog att släppa in någon annan i bolaget.

- Du måste vara redo att lämna ifrån dig en del av företaget och bli ifrågasatt både vad gäller strategier och värdering. Pengarna är viktiga men rätt kompetens är viktigare för att företaget ska lyckas. Du måste alltså vara tydlig med vad du som entreprenör söker för typ av investerare och vart du vill med företaget.

Ett återkommande dilemma är att det är svårt för små och medelstora bolag att hitta riskkapital. Till viss del gäller detsamma för Connect. Men Virginie Delporte konstaterar trots allt att en privatinvesterare i nätverket är aktiva och hon ser också en ny trend i hur riskkapitalisterna investerar. Där den traditionella investeraren är en äldre man som gärna investerar i samma bransch som han själv har varit verksam i och gärna lokalt är den nya generationen investerare yngre, mer intresserade av andra branscher än sina egna och inte lokalt bundna. Mer riskbenägna helt enkelt.

- De liknar mer crowdfounders som kan investera i lite vad som helst som verkar kul. De som är yngre har också mindre bråttom med exit, säger Virginie Delporte.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078