23948sdkhjf

Medicon Skills vill matcha behoven

Den nystartade grenen på Medicon Village ska förse life science- branschen i Öresundsregionen med kvalificerad kompetens.
- Tio procent av dem som arbetar inom life science här i regionen blir av med jobben och tio procent nya life science-jobb skapas som företagen behöver rekrytera till, säger Annika Svensson Dalgren, en av två projektledare för Medicon Skills i Lund.

Syftet med nystartade Medicon Skills har är att förse akademi, hälso- och sjukvård och life scienceföretag i regionen med kompetens.

- Vi ser bland annat stora förändringar i hälso- och sjukvården som innebär ett ökat behov av medicintekniker, ingenjörer och naturvetare. Den förändringen vill vi fånga och matcha behoven med rätt kompetens, säger Annika Antius, också hon projektledare för Medicon Skills.

Medicon Skills ser sig dock inte som ett bemanningsföretag och ska inte konkurrera med befintliga sådana.

- Vi är snarare en förlängning av Arbetsförmedlingen inom life science-området, där de kanske inte har tillräckligt med resurser, säger Annika Svensson Dalgren.

Arbetsförmedlingen är också en samarbetspartner, liksom Trygghetsrådet. Dessutom arbetar man i nära kontakt med Lunds universitet och Region Skåne. I dag bekostas verksamheten av Europeiska globaliseringsfonden, men tanken är att man i framtiden ska stå på egna ben.

- På sikt vill vi vara ett internationellt känt nav för kompetensförsörjning inom life science. Om ett företag har behov av en specifik kompetens i exempelvis Europa eller USA ska de kunna komma till oss och vi ska kunna förmedla den, säger Annika Svensson Dalgren.

Än så länge jobbar dock Medicon Skills på att få verksamheten på plats och att kartlägga vilken kompetens som finns i regionen och var glappet mellan behov och tillgång är som störst. De arbetar också för att förbereda en första mötesplats, en mässa, för företag med behov av kompetens och kompetens som finns till förfogande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125