23948sdkhjf

Frankrike redo för ESS-avtal

Bara dagar efter att ESS fått en ny chefsförhandlare står första partnerlandet, förutom värdnationerna Sverige och Danmark, redo att skriva under avtal om finansiering.
För bara några veckor sedan klev tidigare utbildningsminister Lars Leijonborg på förhandlingsprocessen angående EU-ländernas partnerskap i ESS, European Spallation Source, som håller på att byggas i Lund. Förhandlingsprocessen, som Lars Leijonborg siade skulle bli tuff, handlar om att få de EU-länderna som tidigare annonserat intresse av att medfinansiera forskningsanläggningen ESS att nu skriva på avtalen. Efter ett första möte med ESS:s styrkommitté säger officiella representanter från Frankrike att landet är redo.

- Detta är ett mycket viktigt steg för ESS och för Europas forskarsamhälle, säger Lars Leijonborg, Sveriges chefsförhandlare för ESS. Frankrikes åtagande är en klar signal om stöd. De bidrag som franska forskare och ingenjörer kommer att ge till projektet är avgörande.

Hittills har 17 europeiska medlemsländer anmält sig som medfinansiärer, men ännu är inga papper skrivna mellan länderna. Med det oroliga ekonomiska läget i Europa har man befarat att flera länder ska kunna vilja dra sig ur.

Totalt beräknas byggnationen av spallationsanläggningen kosta 1,84 miljarder euro. Frankrike kommer att bidra med dels kontant finansiering dels så kallade in kind-bidrag där franska laboratorier och institutioner bidrar med laboratorieutrustning. .

- För att bli en framgång är ESS beroende av medlemsländernas intellektuella investeringar, säger Jim Yeck, ESS vd och generaldirektör. Jag ser fram emot att arbeta med våra franska samarbetspartners, som har gedigna erfarenheter inom världsledande ingenjörskonst och inom neutronbaserad forskning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062