23948sdkhjf

Sverige och Kina i life science-avtal

Sweden Bio tecknar samarbetsavtal med China Medical City, en 30 kvadratkilometer stor biomedicinskt stad med fler anställda i life science-branschen än i Sverige totalt.
I samband med att life science-konferensen Nordic Life Science Days hålls i Stockholm i veckan tecknades ett samarbetsavtal mellan Sverige och Kina inom life science-området. Avtalet undertecknades av Jonas Ekstrand, vd på branschorganisationen Sweden Bio, och Shi Xianci, biträdande generaldirektör på Taizhou Medical Hi - Tech Industrial Development Zone eller China Medical City, som det också kallas.

China Medical City är ett område på 30 kvadratkilometer och rymmer över 500 kinesiska och utländska biomedicinska företag med totalt över 40 000 anställda. Bygget klubbades under 2005 av Jiagnsuprovinsens partikommitté och påbörjades under 2006. I området ryms aktörer inom forskning och utveckling, tillverkning, sjukvård, akademi samt en utställningsarénapå 60 000 kvadratmeter och bostads- och affärsområden. Den bio-medicinska zonen ligger i anslutning till Taizhou City, en 2 100 år gammal stad med fem miljoner invånare.

- Vi på CMC vänder oss till ledande internationella life science-klusters, som Sverige och de nordiska länderna, för gemensamma investeringar, samarbete och nyskapande projekt, kommenterar Shi Xianci, i ett pressmeddelande.

Jonas Ekstrand är väldigt positiv till samarbetet och ser att det finns mycket att ta lärdom av från den medicinska staden i Kina.

- Den kinesiska life science-sektorn har genom China Medical City-satsningen förstått behovet av att kombinera forskning, tillverkning, samt lokala, statliga och regulatoriska myndigheter, säger han i pressmeddelandet.

Samarbetsavtalet som tecknades under konferensen är ett så kallat Memorandum of Understanding, MoU, som gör det lättare för aktörer inom branschen att samarbeta mellan länderna. Samarbetet stöttas av Business Sweden och China Jiangsu Provincial Economic and Trade Office i Stockholm.

Läs en längre intervju med Shi Xianci i nästa nummer av Life Science Sweden. Är du inte prenumerant kan du teckna en prenumeration här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08