23948sdkhjf

Beactica utökar avtal med Boehringer Ingelheim

"Stora företag som Boehringer Ingelheim vänder sig den globala marknaden när de söker tjänster som vår. Att de då väljer oss är förstås väldigt roligt", säger Beacticas vd Per Källblad.
Det Uppsalabaserade forskningsbolaget Beactica utökar forskningssamarbetet med Boehringer Ingelheim. Bolagen har jobbat tillsammans sedan 2008 och tecknar nu avtal om fortsatt samarbete. Att Boehringer Ingelheim väljer just Beactica är inte bara ett kvitto på kvaliteten på bolagets läkemedelsplattform utan också på var bolaget står i den globala konkurrensen, konstaterar Beacticas vd Per Källblad.

- Stora företag som Boehringer Ingelheim vänder sig den globala marknaden när de söker tjänster som vår. Att de då väljer oss är förstås väldigt roligt, säger han.

Beactica utvecklar en fragmentbaserad läkemedelsplattform ur vilken läkemedelsföretag kan screena efter lämpliga lead-substanser till deras sedan tidigare identifierade sjukdomsmål. Affären för fragmentbaserad forskning har ökat de senaste åren och allt fler forskande läkemedelsföretag vänder sig till företag med substansbibliotek för att få hjälp med att ta fram nya behandlingar. Utvecklingsprocessen är mer komplex, men har samtidigt flera fördelar.

- En stor utmaning inom fragmentbaserad läkemedelsutveckling är att få fram selektiva substanser som slår specifikt mot utvalda sjukdomsproteiner. På så vis kan man få en läkemedelssubstans som slår direkt på målet samtidigt som man kan undvika oönskade sidoeffekter, säger han.

I det aktuella samarbetet arbetar Beactica med Boehringer Ingelheims onkologiverksamhet, som är baserad i österrikiska Wien, och det är inom onkologi företagen ska samarbeta. Inom ramarna för forskningssamarbetet ska Beactica screena efter lämpliga lead-substanser till ett flertal av Boehringer Ingelheim identifierade sjukdomsproteiner.

De finansiella villkoren i avtalet är inte offentliga, men Per Källblad bekräftar att samarbetet får en positiv inverkan på bolagets kassa.

- Naturligtvis ger ett avtal i den här klassen oss en stabilitet och långsiktighet, säger han.

Bolagen inledde forskningssamarbetet under 2008 och har bland annat arbetat ihop på Boehringer Ingelheims läkemedel Giotrif, som baseras på den aktiva substansen afatinib. Läkemedlet godkändes för behandling av lungcancer i både Europa och USA under sommaren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062