23948sdkhjf

Stegvis godkännande - ett viktigt steg på vägen

Det kan effektivisera forskningen och i förlängningen ge svenska patienter en rimligare tillgång till de nyaste behandlingsmetoderna
Inom den forskande läkemedelsbranschen har vi under flera år pekat på två centrala problem i svensk sjukvård: den synnerligen låga användningen av nya läkemedel och den dramatiska nedgången för kliniska läkemedelsprövningar. Dessa problem berör inte bara branschen, utan drabbar främst svenska patienter, som får sämre tillgång till frukterna av forskningsframstegen och därmed inte ges chansen till bättre vårdresultat, bättre hälsa och bättre liv. Men nu har något lovande hänt.

I nästa års handlingsplan för den Nationella läkemedelsstrategin (NLS), som beslutades nyligen, finns en ny aktivitet kring det som kallas ”stegvis godkännande”. Det kan visa sig vara en milstolpe.

Stegvis godkännande – att nya lovande läkemedel godkänns i etapper, prövas tidigare i behövande patienter och följs upp och utvärderas kontinuerligt – är den bästa idén på ett bra tag för att åtgärda problemen med såväl den alltmer komplicerade, långdragna och kostsamma godkännandeprocessen, som att introduktionen av nya läkemedel har gått i baklås i Sverige i dag. Stegvis godkännande kan vara nyckeln till en nödvändig och efterlängtad förändring.
Det kan effektivisera forskningen och i förlängningen ge svenska patienter en rimligare tillgång till de nyaste behandlingsmetoderna. Om så sker är jag övertygad om att det kommer att påverka bilden av Sverige som ett innovationsvänligt land och leda till förbättrade möjligheter att attrahera ett ökat antal kliniska prövningar till Sverige. Det blir en positiv spiral.

Stegvis godkännande borde, i kombination med ett faktiskt ordnat införande av effektiva läkemedel i vården, också kunna innebära att problemet med ojämlik tillgång till olika behandlingar mellan landstingen/regionerna kan minskas. Socialdepartementets nya statssekreterare Lena Furmark uttryckte det väl i regeringens pressmeddelande om NLS nya handlingsplan:

”För att ge en så god och modern vård som möjligt bör vi sträva efter att nya effektiva behandlingar kan ges till patienter så tidigt som möjligt. En sammanhållen nationell introduktionsprocess för nya innovativa läkemedel är ett viktigt steg för att optimera tidig användning av nya läkemedel. Det ska inte spela någon roll om du bor i norr eller i söder, i ett stort eller i ett litet landsting. Tillgången till läkemedel ska vara jämlik.”

Se där, en utmärkt politisk målsättning som borde vara en självklarhet, men som sällan formulerats så klart och entydigt. Målsättningen är dessutom svår att argumentera emot.

Anders Blanck,
vd på Lif, Läkemedelsindustriföreningen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.297