23948sdkhjf

Vivolux gör framsteg

Cancerbolaget publicerar positiva resultat och planerar klinisk studie till sommaren nästa år.
Det Uppsalabaserade cancerforskningsbolaget publicerade nyligen positiva forskningsresultat i den vetenskapliga tidskriften Blood. Studien är en preklinisk studie som genomförts i samarbete med forskare vid Harvard Medical School i USA och resultaten visar att bolagets läkemedelskandidat har effekt på cancerformen multipelt myelom, eller benmärgscancer. Vidare visar substansen sig ha effekt även på cancerceller från patienter som blivit resistenta mot Velcade, som är det mest använda läkemedlet mot sjukdomen i USA i dag.

- Artikeln i Blood är en kvalitetsstämpel och en milstolpe för forskarna. Det finns ett stort medicinskt behov av nya cancerläkemedel och utvecklingen som äger rum inom Vivolux är i framkant, något som påvisas av deltagandet från Harvard Medical School och andra ledande institutioner, säger Vivolux vd Hans Rosén, i ett pressmeddelande.

Substansen har utvecklats av forskare på Karolinska institutet i samarbete med forskare vid Uppsala universitet och senare inom Vivolux. Vivolux planerar till sommaren att starta en första studie på patienter med läkemedelskandidaten.

- Multipelt myelom är en allvarlig sjukdom och vi hoppas att kunna utveckla en effektiv behandling i samarbete med Vivolux och gruppen vid Harvard Medical School. Upptäckten att våra läkemedel är effektiva på mulipelt myelom-celler som är resistenta mot konventionell behandling är mycket lovande för framtiden, säger Stig Linder, professor på Karolinska institutet och styrelseledamot i Vivolux, i ett pressmeddelande.

Under 2011 gick Bengt Ågerup in som finansiär i bolaget. I dag äger han hälften av bolaget och är ordförande i bolagsstyrelsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094