23948sdkhjf

Google ger sig in i biotech-branschen

Sökmotorjättens nystartade bolag Calico ska fokusera på åldrande och åldersrelaterade sjukdomar.
I mitten av september meddelade Google att bolaget breddar sin verksamhet och startar ett life science-bolag. Det nystartade bolaget Calico, en förkortning för California Life Company, ska enligt ett pressmeddelande rikta in sig på hälsa och välmående, med specifikt fokus på åldrande och sjukdomar förknippade med åldrande.

Informationen om det nystartade bolaget är dock knapphändig. Klart är att Art Levinson, tidigare vd för bioteknikbolaget Genentech och numera ordförande i bolaget, liksom ordförande i Apple, kommer att ta sig an vd-posten. I slutet av november meddelades också att Hal Barron, Robert Cohen, Cynthia Kenyon och David Botstein, alla med ett förflutet på Genentech, ansluter till Calico. Men exakt vad bolaget ska utveckla eller vilken strategi det ska ha är fortfarande oklart.

I samband med att nyheten blev offentlig kommenterade Googles vd Larry Page den nya verksamhetsgrenen i ett pressmeddelande.

- Sjukdom och åldrande påverkar alla våra familjer. På lite längre sikt, och med ett större tänkande kring hälsovård och bioteknik, tror jag att vi kan förbättra miljontals liv.

I en bloggpost kommenterar han också att detta kan tyckas ligga långt ifrån Googles kärnverksamhet, men att han ser att man med teknikens hjälp kan förbättra människors liv. Något som han utvecklade något i en intervju i tidningen Time Magazine.?

- I vissa branscher tar det tio eller 20 år att gå från idé till något som är verkligt. Hälso-och sjukvård är defi- nitivt ett av dessa områden. Vi bör sikta på det som är riktigt, riktigt viktigt, så att vi om tio eller 20 år har fått dessa saker gjorda.

Calico är inte Googles första flirt med life science-branschen. År 2008 startade bolaget Google Health, en onlinetjänst där användarna kunde lagra, hantera och dela information om sin personliga hälsa. Intresset var dock svalt och sajten lades ner i början av 2012.?|

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079