23948sdkhjf

Medtronic prövar världens minsta pacemaker

Pacemakerpatienter kan slippa operation. Medtech-bolag testar miniatyrimplantat som kan föras in via kateter i lårbensvenen.
Förra veckan inledde företaget Medtronic en global klinisk studie av sin nya pacemaker i miniatyrformat. Den första patienten som fick pacemakern implanterad behandlades i Linz, Österrike.

Med en längd på 24 millimeter och totala volym på 0,75 kubikcentimeter är Micra TPS i dag världens minsta pacemakerenhet. Den är tio gånger mindre än en vanlig pacemaker och är ungefär lika stor som ett mynt. På grund av dess storlek krävs inte en operation för att sätta pacemakern på plats i patientens hjärta, utan kan implanteras direkt via en kateter i lårbensvenen. Detta medför att man kan undvika de komplikationer som kan uppstå vid öppen kirurgi och även göra pacemakers tillgängliga för patienter som av olika skäl inte har möjlighet att genomgå en operation.

Micra TPS fungerar utan både elektroder och dosficka, utan fästs på hjärtväggen via små taggar och levererar elektriska impulser via pacemakerns elektrodspets i dess ena ände. Detta gör att pacemakern lätt kan omplaceras vid behov utan omfattande ingrepp. Den nya designen ska göra tekniken mer energisnål än konventionella pacemakers och ett batteri ska kunna räcka i minst åtta år om pacemakern används till sin fulla kapacitet.

Med sin nya pacemaker öppnar Medtronic för en mer effektiv teknik inom thoraxkirurgi som framför allt kan göra insättningen av pacemakers mindre traumatiskt för patienten. Medtronics multicenterstudie på Micra TPS kommer att omfatta 780 patienter. De första resultaten i studien från 60 patienter som har följts under tre månader förväntas komma under hösten 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078