23948sdkhjf

Nytt samarbete med akademin

| Av Ingrid Helander | Tipsa redaktionen

Astrazeneca inleder ett tvåårigt projekt med forskare från Göteborgs universitet inom astma och KOL.

Tillsammans med forskare från Krefting research center vid Göteborgs universitet ska forskare från Astrazeneca i Mölndal försöka förstå vilka biologiska processer som ligger bakom luftvägssjukdomarna astma och KOL. I dag räknar forskarna med att det finns sex olika huvudtyper av astma och målet är att få bättre kunskap om dessa subgrupper för att på sikt ta fram nya läkemedel som kan bättre kan anpassas till den enskilde patienten. Samarbetet inleds i början av nästa år och ska löpa under två år till en början.

– Förhoppningen är att vi då har fått bättre kunskap om subgrupperna inom framförallt astma, men även inom KOL, och identifierat nya målproteiner för utveckling av nya läkemedel. Målet är också att identifiera nya biomarkörer som kan leda till utveckling av nya diagnosmetoder för att identifiera olika patientsubgrupper, säger Henric Olsson, projektledare på Astrazeneca.

För att göra det kommer man i början av nästa år att ta in de första försökspersonerna i projektet för att samla celler och vävnad som man sedan ska göra funktionella studier av på labbet. Forskningssamarbetet finansieras av Astrazeneca som investerar en miljon dollar, motsvarande 6,5 miljoner kronor per år under de två år projektet är satt att löpa.

Vad kan ni bidra med förutom finansiering?

– Rent vetenskapligt är patientsegmentering ett område vi har varit intresserade av under en låg tid och vi har varit drivande i att formulera de vetenskapliga frågeställningarna som utgör stommen i projektet. Vi kommer nu att sätta upp en gemensam styrkommitté med Göteborgs universitet där vi tillsammans ska stå för den vetenskapliga ledningen. Dessutom har vi som stort företag avsevärda resurser vad gäller till exempel cellmodeller och teknologiplattformar.

Vad hoppas ni kunna få från akademin?

– Krefting research center har under lång tid byggt upp en stor expertis kring respiratoriska sjukdomar som astma och KOL med insikten om att de är heterogena sjukdomar. De är också duktiga immunologer, vilket är värdefullt eftersom detta är sjukdomar med immunologiska komponenter. Dessutom kan de bidra med ett stort och välkarakteriserat patientmaterial, vilket utgör en förutsättning för forskningsarbetet.

Totalt kommer samarbetet att involvera en handfull forskare från Astrazeneca respektive Göteborgs universitet, som visserligen inte kommer att stå sida vid sida, men ha full tillgång till varandras labb.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Oasmias nya styrelse inleder omfattande granskning

Efter en rekordlång extrastämma och infekterad ägarstrid byttes hela styrelsen i Oasmia ut. Nu ska bolaget genomlysas och granskas.

Får nyckelposition i SKL

Ny vd för Apoteksgruppen

Affibody i jätteaffär med globalt bolag

Tillsammans ska de utveckla Affibodys läkemedelskandidat mot autoimmuna sjukdomar.

Styrelsen petas – Storägaren vann striden

Efter en rekordlång extrastämma stod det sent på tisdagskvällen klart att styrelsen i Oasmia petas.

KI-studie rekryterar deltagare på Darknet

Nyhetsbrev

Neurovives studie har börjat

Arkiv

Små containrar levererar vaccin

Ny kunskap om nyfödda. ”Det var helt oväntat”.

Även mycket för tidigt födda barn bär på skydd mot virus i form av antikroppar överförda från mamman visar nya analyser. Resultaten var oväntade och bör förändra vårt sätt att se på infektionskänslighet hos nyfödda, enligt forskarna.

Alligators kandidat visar kraftfull effekt

Testar nytt läkemedel inför transplantation

Akademiska sjukhuset är först i landet med att utvärdera det nya läkemedlet som ska förhindra skador på njurar inför transplantation. Från och med februari i år erbjuds patienter behandlingen inom ramen för en klinisk studie.

Eurocine lägger inte ner

Cancerrisk kan spåras i blodet i förväg

Byggplanen i Helsingborg havererar

Nätrapportering av biverkningar igång

ISR startar produktion av cancerkandidat

Här är juryn för Stockholms innovationsstipendium 2019

Motivationsbrist behandlas i klinisk studie

“Både jobb och hem är arbete för kvinnor”

Sjukvården behövs i kampen mot psykisk ohälsa, men inga konkreta förslag på hur människor ska få bättre hjälp, när socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) talade hos Forum för Health policy.

1

Premiärbilderna på hälsoklustret i Mölndal

Så här ser de första husen i GoCo ut – Klustersatsningen för hälsa och innovation som blir Astrazenecas nya grannar.

Markör kan förutsäga överlevnad vid barnleukemi

En molekylär epigenetisk markör har betydelse för att redan vid diagnostillfället särskilja patienter med barnleukemi med hög respektive låg risk för återfall. Det visas i ny forskning vid Umeå universitet.

Ny vd till Pharm assist

Framgångsrikt med renoverade lungor

Blir ledamot av kunglig akademi

Bantningspillret kan vara livsfarligt

Alligator är i gång

Neurovive tar in 28 miljoner

Alzheimerbolag till Nasdaq

Oasmia rekryterar vice vd

Prisas för avlyssning

Spago föreslår ny ordförande

Biovica flyttar upp

Hon ska styra Atos

Hansa närmare marknad

Kassan snart slut hos robotikbolaget

Ny skelettsjukdom hittad av KI-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.139