23948sdkhjf

Nytt samarbete med akademin

| Av Ingrid Helander | Tipsa redaktionen

Astrazeneca inleder ett tvåårigt projekt med forskare från Göteborgs universitet inom astma och KOL.

Tillsammans med forskare från Krefting research center vid Göteborgs universitet ska forskare från Astrazeneca i Mölndal försöka förstå vilka biologiska processer som ligger bakom luftvägssjukdomarna astma och KOL. I dag räknar forskarna med att det finns sex olika huvudtyper av astma och målet är att få bättre kunskap om dessa subgrupper för att på sikt ta fram nya läkemedel som kan bättre kan anpassas till den enskilde patienten. Samarbetet inleds i början av nästa år och ska löpa under två år till en början.

– Förhoppningen är att vi då har fått bättre kunskap om subgrupperna inom framförallt astma, men även inom KOL, och identifierat nya målproteiner för utveckling av nya läkemedel. Målet är också att identifiera nya biomarkörer som kan leda till utveckling av nya diagnosmetoder för att identifiera olika patientsubgrupper, säger Henric Olsson, projektledare på Astrazeneca.

För att göra det kommer man i början av nästa år att ta in de första försökspersonerna i projektet för att samla celler och vävnad som man sedan ska göra funktionella studier av på labbet. Forskningssamarbetet finansieras av Astrazeneca som investerar en miljon dollar, motsvarande 6,5 miljoner kronor per år under de två år projektet är satt att löpa.

Vad kan ni bidra med förutom finansiering?

– Rent vetenskapligt är patientsegmentering ett område vi har varit intresserade av under en låg tid och vi har varit drivande i att formulera de vetenskapliga frågeställningarna som utgör stommen i projektet. Vi kommer nu att sätta upp en gemensam styrkommitté med Göteborgs universitet där vi tillsammans ska stå för den vetenskapliga ledningen. Dessutom har vi som stort företag avsevärda resurser vad gäller till exempel cellmodeller och teknologiplattformar.

Vad hoppas ni kunna få från akademin?

– Krefting research center har under lång tid byggt upp en stor expertis kring respiratoriska sjukdomar som astma och KOL med insikten om att de är heterogena sjukdomar. De är också duktiga immunologer, vilket är värdefullt eftersom detta är sjukdomar med immunologiska komponenter. Dessutom kan de bidra med ett stort och välkarakteriserat patientmaterial, vilket utgör en förutsättning för forskningsarbetet.

Totalt kommer samarbetet att involvera en handfull forskare från Astrazeneca respektive Göteborgs universitet, som visserligen inte kommer att stå sida vid sida, men ha full tillgång till varandras labb.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Biomarkörer, salivprov och patientnära tester

Halverad dödlighet bland infarktpatienter i hjärtskola

Vd-byte på Siemens Healthineers

De ska korta vägen till marknaden

Swelife, Medtech4Health och EIT Health Scandinavia samarbetar för att stärka svensk life science och medicinteknik. Målet är att förkorta tiden till marknadsintroduktion för svenska innovationer.

De får årliga reumatologipriset

Ljusare tider för Oasmia

Nyhetsbrev

Cannabisliknande ämnen i kroppen hjälp vid PTSD-behandling

Arkiv

Testar kemikalier utan djur

Rise har validerat en ny, djurfri metod för att identifiera hormonstörande ämnen – med lovande resultat.

De prisas för nyttiggörande

Pappersbatterier, biobetong och högeffektslasrar är resultaten av pristagarnas forskning. Tre framstående forskare som samtliga har verkat för att få ut sin forskning till praktisk nytta i samhället tilldelas SSF:s nyttiggörandepris.

Smartfish avtalar med medicinteknikjätte

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Dödsfall minskade i Astrastudie

Nu blir svenska sensationsmaterialet smink

När materialet upptäcktes var intresset stort långt utanför Sverige gränser. Materialet var omöjligt hade det sagts. Nu blir supermaterialet smink.

Empros testar sitt viktminskningspreparat

KI:s prorektor anses skyldig till forskningsfusk

Med en hållbar syn på arbetslivet

Vid kompetensbrist är en av lösningarna att få talanger att stanna kvar och utvecklas. För att lyckas behövs ett helhetsgrepp kring arbete, familj och fritid menar nystartade konsult- och rekryteringsbolaget Mpya Sci & Tech.

Breddar sin medtechkompetens

Lag om läkemedel för djur ses över

Nuvarande lagstiftning om läkemedel för djur ska ses över och antibiotika är i fokus.

Nya delar i mänsklig atlas

Nu lanseras tre nya delar i jätteprojektet att kartlägga människans proteiner. Alla proteiner i människans blodceller, hjärnan och kroppens ämnesomsättning har nu sammanställts i den mänskliga atlasen.

Polarcool får ny vd

Nya fynd om hur ledinflammation utvecklas

1

Förkylningsspray inte bättre än placebo

Det primära målet, förbättrad livskvalitet vid förkylning, nåddes inte när Enzymaticas förkylningsspray Coldzyme ställdes mot placebo i en stort studie.

Lättare att identifiera rätt biomarkör

Blir kommunikationschef på Lif

1

Livsviktigt fortsätta äta sin medicin

Ny vd till Rhovac

Studie: Bakterier använder blekmedel

3

Finns ingen specifik gay-gen

Fullständig tumörrespons men svårtolkat om överlevnad

Orexos vd om J&J-domen: "Det finns andra bolag som är mer ökända"

Emission för Redwood

Positiva data för Cantargia

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

2

Nytt avtal för Alligator

Ny topp till Apotekarsocieteten

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.11