23948sdkhjf

Låt inte vinden mojna

| Av Ingrid Helander | Tipsa redaktionen

Med ett bra år bakom oss får vi inte tappa fokus och glömma bort framtiden, skriver Life Science Swedens chefredaktör Ingrid Helander.

2013 var ett bra år för svensk life scinece. Där 2012 till stor del präglades av Astrazenecas nedläggning i Södertälje har vi i år i stället sett hur svenska Orexo och Medivir tagit stora steg mot en hållbar marknadsnärvaro i och med godkännandena av Zubsolv i USA respektive Olysio (simeprevir) i USA, Kanada och Japan.

Investerarna verkar också i viss mån ha hittat tillbaka till branschen och i både USA och Europa har biotechindex klättrat uppåt. På andra sidan Atlanten är värdet på sektorn nu detsamma som innan biotech-bubblan sprack år 2000. Även den ansedda bankjätten Credit Suisse ser positivt på framtiden och anger läkemedelssektorn som en högintressant sektor att investera i framöver.

Det är naturligtvis glädjande att bolagen visar resultat och att investerarna återigen vågar satsa på branschen. Men ur svensk synvinkel kan jag ändå inte låta bli att känna en viss oro.

I höstas gjorde Life Science Sweden en kartläggning av företagslandskapet efter Astra Zenecas nedläggningar i Lund och Södertälje, och den talar sitt tydliga språk. Av de 69 bolag som har bildats i kölvattnet av nedläggningarna är det endast tre som utvecklar eller ska utveckla läkemedel. Det förringar inte betydelsen av de övriga nystartade bolagen som besitter spetskompetens och är viktiga i life science-kugghjulet. Men avsaknaden av utvecklingsprojekt måste vara en varningsklocka och fokus måste ligga på framtiden.

Nästa år är det valår och bland de stående frågorna om vård, skola och omsorg hoppas jag att politikerna också gör svensk life science till en valfråga. För om de utvecklande bolagen fortsätter att lysa med sin frånvaro har vi på sikt heller inte någon marknad för de bolag som levererar produkter och tjänster. Det vore synd om den vind som faktiskt finns i life science-seglen skulle mojna.

Kanske kan en life science-strategi à la Storbritannien, med ett brett angreppssätt från det politiska styret och en större anpassning mellan behoven i hälso- och sjukvård och life science-branschen, vara något för politikerna att gå till val på.

Nu tar vi på Life Science Sweden julledigt och passar samtidigt på att bygga om vår sajt. Efter helgerna hoppas jag att vi ses igen i tidningen, på webben och i olika möten.

God jul och gott nytt år!
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Oasmias nya styrelse inleder omfattande granskning

Efter en rekordlång extrastämma och infekterad ägarstrid byttes hela styrelsen i Oasmia ut. Nu ska bolaget genomlysas och granskas.

Får nyckelposition i SKL

Ny vd för Apoteksgruppen

Affibody i jätteaffär med globalt bolag

Tillsammans ska de utveckla Affibodys läkemedelskandidat mot autoimmuna sjukdomar.

Styrelsen petas – Storägaren vann striden

Efter en rekordlång extrastämma stod det sent på tisdagskvällen klart att styrelsen i Oasmia petas.

KI-studie rekryterar deltagare på Darknet

Nyhetsbrev

Neurovives studie har börjat

Arkiv

Små containrar levererar vaccin

Ny kunskap om nyfödda. ”Det var helt oväntat”.

Även mycket för tidigt födda barn bär på skydd mot virus i form av antikroppar överförda från mamman visar nya analyser. Resultaten var oväntade och bör förändra vårt sätt att se på infektionskänslighet hos nyfödda, enligt forskarna.

Alligators kandidat visar kraftfull effekt

Testar nytt läkemedel inför transplantation

Akademiska sjukhuset är först i landet med att utvärdera det nya läkemedlet som ska förhindra skador på njurar inför transplantation. Från och med februari i år erbjuds patienter behandlingen inom ramen för en klinisk studie.

Eurocine lägger inte ner

Cancerrisk kan spåras i blodet i förväg

Byggplanen i Helsingborg havererar

Nätrapportering av biverkningar igång

ISR startar produktion av cancerkandidat

Här är juryn för Stockholms innovationsstipendium 2019

Motivationsbrist behandlas i klinisk studie

“Både jobb och hem är arbete för kvinnor”

Sjukvården behövs i kampen mot psykisk ohälsa, men inga konkreta förslag på hur människor ska få bättre hjälp, när socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) talade hos Forum för Health policy.

1

Premiärbilderna på hälsoklustret i Mölndal

Så här ser de första husen i GoCo ut – Klustersatsningen för hälsa och innovation som blir Astrazenecas nya grannar.

Markör kan förutsäga överlevnad vid barnleukemi

En molekylär epigenetisk markör har betydelse för att redan vid diagnostillfället särskilja patienter med barnleukemi med hög respektive låg risk för återfall. Det visas i ny forskning vid Umeå universitet.

Ny vd till Pharm assist

Framgångsrikt med renoverade lungor

Blir ledamot av kunglig akademi

Bantningspillret kan vara livsfarligt

Alligator är i gång

Neurovive tar in 28 miljoner

Alzheimerbolag till Nasdaq

Oasmia rekryterar vice vd

Prisas för avlyssning

Spago föreslår ny ordförande

Biovica flyttar upp

Hon ska styra Atos

Hansa närmare marknad

Kassan snart slut hos robotikbolaget

Ny skelettsjukdom hittad av KI-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.184