23948sdkhjf

Låt inte vinden mojna

| Av Ingrid Helander | Tipsa redaktionen

Med ett bra år bakom oss får vi inte tappa fokus och glömma bort framtiden, skriver Life Science Swedens chefredaktör Ingrid Helander.

2013 var ett bra år för svensk life scinece. Där 2012 till stor del präglades av Astrazenecas nedläggning i Södertälje har vi i år i stället sett hur svenska Orexo och Medivir tagit stora steg mot en hållbar marknadsnärvaro i och med godkännandena av Zubsolv i USA respektive Olysio (simeprevir) i USA, Kanada och Japan.

Investerarna verkar också i viss mån ha hittat tillbaka till branschen och i både USA och Europa har biotechindex klättrat uppåt. På andra sidan Atlanten är värdet på sektorn nu detsamma som innan biotech-bubblan sprack år 2000. Även den ansedda bankjätten Credit Suisse ser positivt på framtiden och anger läkemedelssektorn som en högintressant sektor att investera i framöver.

Det är naturligtvis glädjande att bolagen visar resultat och att investerarna återigen vågar satsa på branschen. Men ur svensk synvinkel kan jag ändå inte låta bli att känna en viss oro.

I höstas gjorde Life Science Sweden en kartläggning av företagslandskapet efter Astra Zenecas nedläggningar i Lund och Södertälje, och den talar sitt tydliga språk. Av de 69 bolag som har bildats i kölvattnet av nedläggningarna är det endast tre som utvecklar eller ska utveckla läkemedel. Det förringar inte betydelsen av de övriga nystartade bolagen som besitter spetskompetens och är viktiga i life science-kugghjulet. Men avsaknaden av utvecklingsprojekt måste vara en varningsklocka och fokus måste ligga på framtiden.

Nästa år är det valår och bland de stående frågorna om vård, skola och omsorg hoppas jag att politikerna också gör svensk life science till en valfråga. För om de utvecklande bolagen fortsätter att lysa med sin frånvaro har vi på sikt heller inte någon marknad för de bolag som levererar produkter och tjänster. Det vore synd om den vind som faktiskt finns i life science-seglen skulle mojna.

Kanske kan en life science-strategi à la Storbritannien, med ett brett angreppssätt från det politiska styret och en större anpassning mellan behoven i hälso- och sjukvård och life science-branschen, vara något för politikerna att gå till val på.

Nu tar vi på Life Science Sweden julledigt och passar samtidigt på att bygga om vår sajt. Efter helgerna hoppas jag att vi ses igen i tidningen, på webben och i olika möten.

God jul och gott nytt år!
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Biomarkörer, salivprov och patientnära tester

Halverad dödlighet bland infarktpatienter i hjärtskola

Vd-byte på Siemens Healthineers

De ska korta vägen till marknaden

Swelife, Medtech4Health och EIT Health Scandinavia samarbetar för att stärka svensk life science och medicinteknik. Målet är att förkorta tiden till marknadsintroduktion för svenska innovationer.

De får årliga reumatologipriset

Ljusare tider för Oasmia

Nyhetsbrev

Cannabisliknande ämnen i kroppen hjälp vid PTSD-behandling

Arkiv

Testar kemikalier utan djur

Rise har validerat en ny, djurfri metod för att identifiera hormonstörande ämnen – med lovande resultat.

De prisas för nyttiggörande

Pappersbatterier, biobetong och högeffektslasrar är resultaten av pristagarnas forskning. Tre framstående forskare som samtliga har verkat för att få ut sin forskning till praktisk nytta i samhället tilldelas SSF:s nyttiggörandepris.

Smartfish avtalar med medicinteknikjätte

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Dödsfall minskade i Astrastudie

Nu blir svenska sensationsmaterialet smink

När materialet upptäcktes var intresset stort långt utanför Sverige gränser. Materialet var omöjligt hade det sagts. Nu blir supermaterialet smink.

Empros testar sitt viktminskningspreparat

KI:s prorektor anses skyldig till forskningsfusk

Med en hållbar syn på arbetslivet

Vid kompetensbrist är en av lösningarna att få talanger att stanna kvar och utvecklas. För att lyckas behövs ett helhetsgrepp kring arbete, familj och fritid menar nystartade konsult- och rekryteringsbolaget Mpya Sci & Tech.

Breddar sin medtechkompetens

Lag om läkemedel för djur ses över

Nuvarande lagstiftning om läkemedel för djur ska ses över och antibiotika är i fokus.

Nya delar i mänsklig atlas

Nu lanseras tre nya delar i jätteprojektet att kartlägga människans proteiner. Alla proteiner i människans blodceller, hjärnan och kroppens ämnesomsättning har nu sammanställts i den mänskliga atlasen.

Polarcool får ny vd

Nya fynd om hur ledinflammation utvecklas

1

Förkylningsspray inte bättre än placebo

Det primära målet, förbättrad livskvalitet vid förkylning, nåddes inte när Enzymaticas förkylningsspray Coldzyme ställdes mot placebo i en stort studie.

Lättare att identifiera rätt biomarkör

Blir kommunikationschef på Lif

1

Livsviktigt fortsätta äta sin medicin

Ny vd till Rhovac

Studie: Bakterier använder blekmedel

3

Finns ingen specifik gay-gen

Fullständig tumörrespons men svårtolkat om överlevnad

Orexos vd om J&J-domen: "Det finns andra bolag som är mer ökända"

Emission för Redwood

Positiva data för Cantargia

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

2

Nytt avtal för Alligator

Ny topp till Apotekarsocieteten

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.115