23948sdkhjf

Gyllene DNA ger känslig diagnostik

En ny teknik där DNA-strängar täcks med guldnanopartiklar kan ligga till grund för nya känsliga diagnostikmetoder.
Tekniken har tagits fram av forskare vid Uppsala Berzelii Centre for Neurodiagnostics och Science for Life Laboratory. Forskarna lät en DNA-tråd växa mellan två elektroder i en elektrisk krets, tillsammans med guldnanopartiklar.

Tråden växer endast om en viss DNA-molekyl har fäst vid den ena elektroden. Denna egenskap kan göra tekniken till ett känsligt test för att detektera just den DNA-molekylen som testet designats för.

Genom att klä DNA-strängen med guldnanopartiklar, som i sin tur kläs med mer guld i en guldsaltslösning, byggs tunna guldtrådar som leder elektricitet mellan elektroderna, ett tecken på att den DNA-molekyl som man vill detektera finns i provet som analyseras.

- Vi tror att den otroligt starka signal som vi registrerar när vi lyckats spinna en guldtråd mellan elektroderna kommer att kunna omsättas till ett diagnostiskt test med extrem känslighet och specificitet. Sådana behövs vid många sjukdomstillstånd där de DNA-molekyler man vill upptäcka kan föreligga i mycket små mängder, säger professor Mats Nilsson vid SciLifeLab, som lett studien, i ett pressmeddelande.

- Det bör gå att bygga mycket enkla mätinstrument med detta koncept, och i det kan många små sensorer finnas för att spåra en stor mängd olika DNA-molekyler i samma test, säger Camilla Russell, doktorand som utfört arbetet vid Uppsala Berzelii Centre for Neurodiagnostics, i ett pressmeddelande.

Fredrik Nikolajeff, vetenskaplig föreståndare vid Uppsala Berzelii Centre, hoppas att forskningsresultaten kan kommersialiseras genom ett samarbete med Uppsala universitets näringslivsenhet UU Innovation.

Studien ska publiceras i det kommande numret av ACS Nano.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109