23948sdkhjf

Ljusning i tvist om rökinfo

Oenigheten mellan Folkhälsoinstitutet och KI om en rökstudie kan vara på väg att lösas. Parterna väntas inleda samtal inom kort.
I mars förra året beställde Folkhälsoinstitutet en systematisk kunskapssammanställning i frågan om otäcka bilder på cigarettpaket har effekt på människors rökvanor från Karolinska Institutet, KI. Frågan är högaktuell eftersom det snart blir obligatoriskt med bildvarningar på cigarettpaket inom EU.

När KI-forskarna i oktober genomfört litteraturöversikten och lämnade in arbetet till Folkhälsoinstitutet var myndigheten först positiv men därefter går meningarna isär.

– Först fick vi feedback att vi gjort ett bra arbete, men att det var ett par detaljer som behövde diskuteras. Ett par veckor senare kom ett mejl där det stod att vi inte gjort studien så som vi kommit överens om, säger Rosaria Galanti, en av de ansvariga för uppdraget vid KI.

Enligt Rosaria Galanti planerades studien i samråd med representanter från Folkhälsoinstitutet under en handfull möten. Resultatet skulle sedan presenteras i form av en vetenskaplig artikel och en kortare rapport på svenska. När studien väl genomförts visade det sig att det vetenskapliga underlaget inte räckte till för att dra några slutsatser i frågan.

– I vår studie kom vi fram till att forskningsunderlaget var för magert för att kunna ge ett definitivt svar.

Ord står mot ord. I diarieförda dokument som Life Science Sweden tagit del av förekommer bland annat en mejlväxling där en representant från Folkhälsoinstitutet skriver att myndigheten inte gått med på att arbetet sammanställs som en vetenskaplig artikel i stället för en litteraturöversikt. Det har dock Rosaria Galanti ingen förståelse för.

– En vetenskaplig artikel är granskad av andra forskare vilket ger en garanti att studien gjorts korrekt. Rapporter har inte samma vetenskapliga bärighet som en sådan artikel.

I mitten av december hävde så Folkhälsoinstitutet avtalet och bestred en faktura på drygt 400 000 kronor från KI.

Folkhälsoinstitutet ingår numera i den nya Folkhälsomyndigheten där Johan Carlson är ny generaldirektör. Johan Carlson har inte har satt sig in i ärendet ännu, men bekräftar att KI tagit kontakt för att inleda samtal om att lösa tvisten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064