23948sdkhjf

Byggboomen håller i sig

Trots att det finns gott om lediga lokaler för forskning byggs det febrilt runt om i landet. Bygginfernot sätter press på lokalerna och närheten till den kliniska miljön.

Life Science Sweden har tidigare skrivit om hur 250 000 kvadratmeter väntar på hyresgäster från life science-branschen. Efter Astrazenecas flytt från Lund och Södertälje fick life science-branschen plötslig tillgång på lediga lokaler utöver det som redan byggts och planerar att byggas. Och byggsatsningarna fortsätter. Senast i raden bland byggprojekten är två huskroppar som ska byggas i anslutning till Karolinska sjukhuset i Huddinge.


Byggnaderna, som ska innefatta 40 000 kvadratmeter lokaler, byggs enligt den så kallade trippelhelixmodellen. Tanken är att det ska finnas möjlighet till samspel mellan forskning, näringsliv och sjukvård. I Huddinge startar bygget med första huskroppen i september i år medan planerad byggstart för den andra är ett år senare. Till skillnad från många andra byggprojekt har fastighetsbolaget bakom bygget tecknat avtal med de första hyresgästerna, KTH och Röda Korsets Högskola, redan innan marken bryts.

- Vi börjar inte bygga upp tusentals kvadratmeter innan vi vet att det finns intresse av att hyra lokalerna, säger Steinar Stokke, vd och partner på fastighetsbolaget Sveanor.

Att det finns mycket lediga lokaler för life science samtidigt som det byggs nytt oroar inte Steinar Stokke.

- Vår filosofi är att utveckla fastighetsprojekt i direkt anslutning till och i samverkan med högspecialiserad sjukvård och avancerad forskning. Erbjuder man en unik placering och mervärde som närhet till klinisk forskning och testbäddar så tror jag inte att det är svårt att hitta hyresgäster.

Även om lokalerna i Technology for Health redan har KTH och Röda Korset som hyresgäster, finns det fortfarande en viss plats för fler intressenter.

- De lokaler som är kvar önskar vi erbjuda medtech-bolag så att vi kan etablera ett livskraftig medtech-kluster. Integration och samverkan med KTH och KS bör ha en stor attraktionskraft, säger han.

Samtidigt planerar Sveanor att bygga forskningslokaler i Hagastaden, i anslutning till Nya Karolinska sjukhuset. Byggprojektet går under arbetsnamnet Scandinavian Life Science och ska också erbjuda forskningsmiljöer i trippelhelix-anda. Första halvåret 2016, när byggarbetet med det nya sjukhuset trappats ned, ska Sveanor påbörja arbetet med att upprätta 50 000 kvadratmeter vård-, forskning och näringslivslokaler.

Men vilka som ska hyra lokalerna är för tidigt att resonera kring, menar Steinar Stokke.

- Konceptidén i Hagastaden är att etablera öppenvårdsbaserade Centers of excellence inom möjliga profilområden som reumatologi, inflammation, diabetes, cancer och kardiovaskulära sjukdomar. När konceptprofilen är klar kommer vi att prospektera relevanta hyresgäster, säger Steinar Stokke.


Storsatsningar utan hyresgäster
Med satsningarna Medicon Village i Lund och Biovation Park Telge i Södertälje står mer än 150 000 kvadratmeter tomma i forskningsparker helt eller delvis inriktade på life science. Samtidigt smids planer från Umeå till Göteborg på nästan lika mycket till. Och alla försäkrar att just deras bygge snabbt kommer att bli fullt.


250 000 kvadratmeter ska fyllas

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078