23948sdkhjf

Adenovir får Vinnovastöd

Pengarna ska gå till att ta fram en uppföljare till bolagets kandidat mot epidemiskt keratokonjunktivit.

Helsingborgsbolaget Adenovir Pharma får 600 000 kronor av Vinnova för att utveckla andra generationens läkemedel mot epidemiskt keratokonjunktivit, EKC. Sjukdomen som orsakas av adenovirus är mycket smittsam och anses vara ett stort hälsoproblem i bland annat Asien.


Bolaget har redan en läkemedelskandidat, ADP-209 under utveckling som för närvarande befinner sig i fas II. Den tilltänkta uppföljaren är ämnet trisialinsyra, SA-3, som tagits fram av en forskargrupp vid Umeå universitet. Ämnet har samma verkningsmekanism som ADP-209, det vill säga att förhindra att adonoviruset binder till, och infekterar ögat, men med potentiellt bättre effekt och med ett starkare patentskydd.


- Vi är mycket glada för bidraget från Vinnova, som ska användas till en förstudie på trisialinsyra. Om projektet faller väl ut har vi en mycket stark andra generationens läkemedelskandidat mot EKC. Det påverkar också värdet i bolaget positivt inför diskussion med kommande samarbetspartners, säger professor Mikael Elofsson, Kemiska institutionen vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.


Adenovir Pharma är ett företag som ingår i företagsinkubatorn Puls portfölj och där Puls är största ägare. Bolaget har säte i Helsingborg och forskningen är sprungen ur viruslaboratoriet vid Umeå universitet och kemiska institutionen på Lunds universitet.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064