23948sdkhjf

Sobi söker om EU-godkännande under 2014

Efter de positiva resultaten från fas III-studien med faktor VIII-projektet avser Sobi att lämna in en registreringsansökan innan årets slut.
Läkemedelsbolaget Sobi siktar tillsammans med partnern Biogen Idec att lämna in sin marknadsansökan för blödarsjukaprojektet faktor VIII, Eloctate, under det andra halvåret i år för EU-marknaden.

Det säger vd Geoffrey McDonough på en telefonkonferens för media efter de positiva barnresultaten i den tredje och avslutande kliniska prövningsfasen.

- Vi har väglett marknaden om det andra halvåret i år och vi kan inte vara mer specifika än så. Men det kommer att bli före årsskiftet, säger vd.

Ytterligare fas III-resultat kring barnstudien väntas sannolikt under det tredje eller fjärde kvartalet i år, låter han vidare förstå.

Ett rimligt tidschema för faktor VIII i Europa blir då ett europeiskt beslut under det andra halvåret nästa år och en marknadslansering i början av 2016, enligt Sobi.

Systerprojektet faktor IX , Alprolix, väntas i sin tur redovisa sina barnresultat i början av nästa år som alltså, likt för faktor VIII, är nödvändiga för en EU-ansökan.

Alprolix väntas dock marknadsdebutera i USA redan nästa månad. Ytterligare marknadsbesked för faktor IX, utöver USA och Kanada där bolaget redan erhållit grönt ljus, väntas rimligen besked från Australien och Japan senare i år.

Ett amerikanskt myndighetsbesked väntas alltjämt under innevarande kvartal för faktor VIII.

Beträffande konkurrensen i Europa för bolagets faktor VIII-projekt, från exempelvis Novo Nordisk och Bayer, säger Geoffrey McDonough att Sobi räknar med att vara först ut på EU-marknaden eftersom eventuella lanseringar från dessa två bolag skulle kunna antas ske kring andra halvåret 2016 eller början av 2017.

Sobis aktie var vid 14.10-tiden upp knappt fem procent till 70 kronor tack vare de positiva barnstudieresultaten som alltså var nödvändiga för en EU-ansökan för hela Faktor VIII-projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063