Ny leveransteknik vinner mark

| Av Tove Tingvall | Tipsa redaktionen

Uppsalabolaget Disruptive Materials blev världskända över en natt när publikationen om deras porösa nanomaterial Upsalite kom ut förra sommaren. Nu diskuterar bolaget samarbeten med flera läkemedelsjättar.

Disruptive Materials publicerade sin första vetenskapliga artikel på Upsalite i julinumret av Plos one 2013. Artikeln väckte stort uppseende och bolaget har sedan fått en hel del medial uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Något som gett affärerna en ordentlig skjuts. Företaget har också hunnit vinna flera branschpris, varav det senaste var Venture cup 2014 i mitten på juni.


- Efter pressuppbådet i samband med artikeln strömmade det in över 2 000 förfrågningar från olika företag som var intresserade av att samarbeta med oss. Det känns naturligtvis väldigt lyxigt att få möjligheterna serverade på det sättet, säger Mattias Karls, vd på Disruptive Materials.Anledningen till uppståndelsen var att forskarna lyckats skapa ett helt nytt material.


Materialet är en porös form av magnesiumkarbonat som kom till lite av en slump 2010. Forskarna Johan Gómez de la Torre och Sara Frykstrand hade under ledning av professor Maria Strömme under en tid försökt framställa den här typen av material med olika tillvägagångssätt, men inte lyckats. Efter ännu ett misslyckat experiment lämnade de blandningen kvar på labbänken över helgen. När forskarna kom tillbaka på måndagen upptäckte de att en gul gel hade formats.


- Efter en grundlig undersökning stod det helt klart att det rörde sig om ett nytt material. Det fick heta Upsalite eftersom det upptäcktes här på Ångströmlaboratoriet i Uppsala.


Upsalite har en porstorlek på cirka sex nanometer, vilket innebär att ett gram har en yta på omkring 800 kvadratmeter. Det ger materialet en kopiös vattenbindande förmågan som kan utnyttjas bland annat för att hålla känsliga elektronikkomponenter torra och bli av med vatten i olika gaser. Porerna gör det också möjligt att ladda materialet med andra ämnen. Det kan till exempel utnyttjas i läkemedel för att öka deras löslighet.


- Större delen av de nya läkemedelssubstanser som tas fram är svårlösliga och kräver någon typ av omformulering eller hjälpämne som kan underlätta läkemedelsupptaget. Därför är intresset för den här typen av material är stort inom läkemedelsindustrin, säger Mattias Karls.


Disruptive materials har en pågående dialog med flera av de stora läkemedelsbolagen och har inlett samarbeten med två av dem som vill pröva sina substanser tillsammans med Upsalite. Samtidigt fortsätter bolaget själv med utökade formulerings- och löslighetsstudier samt med andra tester.


- Det är en hel del på gång, bland annat har vi satt igång en djurstudie tillsammans med en partner samt en proof-of-concept-studie som där viss typ av interaktion med mänsklig vävnad studeras, säger Mattias Karls.


Disruptive Materials har i dag bara två heltidsanställda men också ett antal rådgivare och experter knutna till bolaget. Mattias Karls har tidigare varit med och startat upp och drivit industriteknikbolaget Applied Nanosurfaces.


- Även om vi bara är två-tre personer i kärntruppen är det flera som hjälper till och jobbar för att de är intresserade. Men nu är vi på gång med att utöka arbetsstyrkan med ytterligare personer.


Men enligt Mattias Karls finns det trots framgångarna inget självändamål att bygga ett stort produktionsbolag.


- Vi har hittat vår nisch och tror att Disruptive Materials blir mest framgångsrikt genom samarbeten med större bolag som vill använda Upsalite i sina produkter.


Mattias Karls hoppas hitta ännu fler partnerföretag som vill testa och verifiera att Upsalite fungerar.


- Beroende på hur det går får vi sedan diskutera hur ett fortsatt samarbete ska se ut, säger han.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Får hedersutmärkelse

Moberg förstärker

Forskningen i Solna stärks upp rejält

Nu invigs den nya stora forskningsbyggnaden Bioclinicum vid Karolinska universitetssjukhuset. En yta på 40 000 kvadratmeter med plats för bland annat 195 laboratorier står snart redo.

Han blir rektor i Växjö

Positivt EMA-svar för Neurovive

Första nya behandling mot svårbehandlad leukemi på 25 år

Från vin- och spritjätte till barncancerfonden

Arkiv

Tarmsjukdom i barndomen kopplad till ökad cancerrisk

Barn som insjuknar i inflammatorisk tarmsjukdom har ökad risk för cancer, både i barndomen och senare i livet.

Klinisk prövning närmare för stamcellsbolag

Epigenetik som orsak eller verkan

Budgeten i korthet

Den nådiga luntan omfattar drygt 3900 sidor – Här har Life Science Sweden sammanfattat några av förslagen inom utgiftsområdet Hälsa och sjukvård.

Boule utser ny CFO

Svenskt genombrott i malariaforskningen

Forskare från Sverige, Tjeckien och Burkina Faso har upptäckt varför människor ur folkgruppen fulani är mer motståndskraftiga mot malaria.

Nobelpristagarens tips till entreprenörerna

Det går att starta företag på idéer inom medtech och medicinska behandlingar, men det kostar på. Här delar nobelpristagaren Arvid Carlsson med sig av sina bästa tips för att ta sin forskning till nästa nivå.

De får Forska Sveriges pris

En världskänd forskare och en svensk politiker som båda utmärkt sig för sitt engagemang i att lyfta medicinsk forskning, innovation och patientnytta. Nu får de hedervärda utmärkelser.

Får utmärkelse för allergitester

Malin Lindstedt tilldelas stiftelsen Forska utan djurförsöks utmärkelse Nytänkaren för sina banbrytande allergitester.

Göteborgsforskare: "Vi vet vad du äter"

Med nya biomarkörer kan forskarna se vad du har ätit, något som nu gett resultat i en stor diabetesstudie.

Han får SRF-stipendium

CMC Contrast förvärvar – blir Ascelia

Kancera tecknar formuleringsavtal

Stig Wall till globalt institut

Anna Maria Schröder generalsekreterare

Förbundsstyrelsen för Svenska celiakiförbundet har utsett Anna Maria Schröder till ny generalsekreterare.

Ett hus för experter

Medicon Village Science Park expanderar och öppnar upp för 600 life science-specialister.

Behandling halverar återfallsrisken

Nätet lockar

Nyförvärv till Göteborg

Snabbt införande av botande hepatit-läkemedel

Mobiltelefonplast styr bakterier

Börsras för Probi

Follicum rekryterar

Historiskt godkännande av genterapi

Medivir outsourcar substansbibliotek

Labtechbolag siktar mot börsen

Storbolag i samarbete mot Parkinson

Tar in nya pengar

Silver och elektricitet mot bakterier

Sänd till en kollega

0.147