23948sdkhjf

Ny leveransteknik vinner mark

| Av Tove Tingvall | Tipsa redaktionen

Uppsalabolaget Disruptive Materials blev världskända över en natt när publikationen om deras porösa nanomaterial Upsalite kom ut förra sommaren. Nu diskuterar bolaget samarbeten med flera läkemedelsjättar.

Disruptive Materials publicerade sin första vetenskapliga artikel på Upsalite i julinumret av Plos one 2013. Artikeln väckte stort uppseende och bolaget har sedan fått en hel del medial uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Något som gett affärerna en ordentlig skjuts. Företaget har också hunnit vinna flera branschpris, varav det senaste var Venture cup 2014 i mitten på juni.


- Efter pressuppbådet i samband med artikeln strömmade det in över 2 000 förfrågningar från olika företag som var intresserade av att samarbeta med oss. Det känns naturligtvis väldigt lyxigt att få möjligheterna serverade på det sättet, säger Mattias Karls, vd på Disruptive Materials.Anledningen till uppståndelsen var att forskarna lyckats skapa ett helt nytt material.


Materialet är en porös form av magnesiumkarbonat som kom till lite av en slump 2010. Forskarna Johan Gómez de la Torre och Sara Frykstrand hade under ledning av professor Maria Strömme under en tid försökt framställa den här typen av material med olika tillvägagångssätt, men inte lyckats. Efter ännu ett misslyckat experiment lämnade de blandningen kvar på labbänken över helgen. När forskarna kom tillbaka på måndagen upptäckte de att en gul gel hade formats.


- Efter en grundlig undersökning stod det helt klart att det rörde sig om ett nytt material. Det fick heta Upsalite eftersom det upptäcktes här på Ångströmlaboratoriet i Uppsala.


Upsalite har en porstorlek på cirka sex nanometer, vilket innebär att ett gram har en yta på omkring 800 kvadratmeter. Det ger materialet en kopiös vattenbindande förmågan som kan utnyttjas bland annat för att hålla känsliga elektronikkomponenter torra och bli av med vatten i olika gaser. Porerna gör det också möjligt att ladda materialet med andra ämnen. Det kan till exempel utnyttjas i läkemedel för att öka deras löslighet.


- Större delen av de nya läkemedelssubstanser som tas fram är svårlösliga och kräver någon typ av omformulering eller hjälpämne som kan underlätta läkemedelsupptaget. Därför är intresset för den här typen av material är stort inom läkemedelsindustrin, säger Mattias Karls.


Disruptive materials har en pågående dialog med flera av de stora läkemedelsbolagen och har inlett samarbeten med två av dem som vill pröva sina substanser tillsammans med Upsalite. Samtidigt fortsätter bolaget själv med utökade formulerings- och löslighetsstudier samt med andra tester.


- Det är en hel del på gång, bland annat har vi satt igång en djurstudie tillsammans med en partner samt en proof-of-concept-studie som där viss typ av interaktion med mänsklig vävnad studeras, säger Mattias Karls.


Disruptive Materials har i dag bara två heltidsanställda men också ett antal rådgivare och experter knutna till bolaget. Mattias Karls har tidigare varit med och startat upp och drivit industriteknikbolaget Applied Nanosurfaces.


- Även om vi bara är två-tre personer i kärntruppen är det flera som hjälper till och jobbar för att de är intresserade. Men nu är vi på gång med att utöka arbetsstyrkan med ytterligare personer.


Men enligt Mattias Karls finns det trots framgångarna inget självändamål att bygga ett stort produktionsbolag.


- Vi har hittat vår nisch och tror att Disruptive Materials blir mest framgångsrikt genom samarbeten med större bolag som vill använda Upsalite i sina produkter.


Mattias Karls hoppas hitta ännu fler partnerföretag som vill testa och verifiera att Upsalite fungerar.


- Beroende på hur det går får vi sedan diskutera hur ett fortsatt samarbete ska se ut, säger han.


Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Positiva data för Cantargia

150-åring skrivs om vid högt tryck

Periodiska systemet firar i år 150 år. Under detta jubileumsår presenterar Chalmersforskaren Martin Rahm ytterligare en dimension till systemet vilket ger helt nya förutsättningar för materialforskning.

“Register och journalsystem borde vara samma sak”

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

Svensk hälsohub öppnar i Kina

Nyhetsbrev

2

Nytt avtal för Alligator

Arkiv

Dina vaccinationer kan samlas digitalt

Ny studie: Kolesterolläkemedel kan förebygga levercancer

Godkänt för Sprint

Nya fynd kring diabetes

Nytt sätt att känna smärta upptäckt

Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt ett nytt sensoriskt organ i huden som känner av farlig retning från omgivningen. Upptäckten kan få betydelse för att förstå kronisk smärta bättre.

Ny topp till Apotekarsocieteten

Efter Senzagen: Här är Anki Malmborg Hagers nya vd-jobb

Ska leda e-hälsobolag för smärthantering.

Inflyttningsklart i nya huset på Medicon village

Nu slås portarna upp till den nya huvudbyggnad. I och med detta är det mer än 2000 personer som arbetar på Medicon village.

2

Ska göra karta över hjärnan

Karo värvar från Atlas copco

Addlife köper danskt

Anorexi mer än en psykiatrisk sjukdom

Genombrott för ebolamediciner

Två av fyra läkemedelskandidater som testats sedan november 2018 har visat sig signifikant minska dödligheten bland de smittade testpersonerna. Nu avbryts studien.

EU går ihop kring restnoterade läkemedel

Exklusiv inlicensiering för Calliditas

Ny ordförande i Umeå Biotech Incubator

Umeå biotech incubator får en ny styrelseordförande. Ny på posten är Lena Karlsson Engman, ledamot för Socialdemokraterna i Umeå kommunfullmäktige och tidigare forskare på FOI.

Hon får Fernströms pris

Hittade orsak till ALS-symptom hos spädbarn

Prestigepris till svensk Alzheimerforskare

Redwood i hamn med fas II

Så funkar NT-rådet

Biogaia in i Uruguay

Örebro värvar chef från Västerbotten

Ny vd på SwedenBio

Toppuppdrag för Anders Blanck

Långt gånget för Index studie

Miljardaffär för Karo

Rhovac säkrar finansieringen

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.163