23948sdkhjf

Det omöjliga kan snart bli möjligt

| Av Anna Nilsson Vindefjärd | Tipsa redaktionen

Forskningen kan ge oss mer än lindring, skriver Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska Sverige.

Jag upphör aldrig att fascineras av nya upptäckter inom medicinsk forskning och hur dessa kan rädda människor från svåra sjukdomar, eller åtminstone lindra lidandet. Vi tar nog de behandlingar som finns i dag för givna och glömmer bort att det inte är så länge sedan det faktiskt inte fanns någon bot för många sjukdomar.

Men det finns fortfarande en mängd sjukdomar där behandling saknas eller är otillräcklig. En av dessa är demens. Det finns idag ingen bot för demens och att drabbas är ett skräckscenario för många. Att leva, men inte längre vara sig själv. Att bli en börda för närstående.

Varje år får ca 25 000 individer en demensdiagnos. I takt med att vi blir äldre blir demenssjukdomar allt vanligare. För varje femårsperiod en person lever efter 65 års ålder, fördubblas risken att drabbas av demens. År 2012 beräknades de totala samhällskostnaderna för demenssjukdomar i Sverige vara cirka 63 miljarder kronor och cirka 158 000 människor i Sverige uppskattades lida av demenssjukdom, varav Alzheimers är den vanligaste. Denna siffra kan väntas öka med en åldrande befolkning

Svenska forskare har lyckats lindra Alzheimerpatienters minnesförsämringar genom långtidsbehandling med symptomlindrande läkemedel. Utöver minskat lidande innebär detta samhällsbesparingar. Årskostnaden för läkemedelsbehandlingen är cirka 12 000 kronor per år, vilket minskar behovet av demensboende som annars kostar cirka 500 000 kronor per år.

Lindring är mycket värdefullt, men forskningen kommer att kunna ge oss mer. Hjärnforskningen gör stora framsteg och nu pågår studier med mål att faktiskt stoppa demenssjukdomar. Forskare vid Uppsala universitet har till exempel tagit fram ett nytt potentiellt läkemedel för behandling av Alzheimerpatienter i ett tidigt skede i sjukdomsförloppet. Det verkar genom att eliminera skadliga proteinformer i hjärnan. De kliniska prövningarna väntas vara klara år 2016.

Tänk om detta faktiskt fungerar. Tänk alla människor som skulle slippa försvinna in i demensens värld för att aldrig återfå sitt verkliga jag. Tänk alla besparingar som kunde göras för samhället. Jag hoppas och tror verkligen att vi inom en närliggande framtid ska kunna lägga Alzheimers och andra demenssjukdomar till listan av diagnoser som vi tar för givet är behandlingsbara. Och genom att politiskt prioritera goda förutsättningar för medicinsk forskning och innovation kan den listan bli längre och längre. En långsiktig, blocköverskridande satsning på life science är det vi vill se riksdagen ta beslut på nu.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Biomarkörer, salivprov och patientnära tester

Halverad dödlighet bland infarktpatienter i hjärtskola

Vd-byte på Siemens Healthineers

De ska korta vägen till marknaden

Swelife, Medtech4Health och EIT Health Scandinavia samarbetar för att stärka svensk life science och medicinteknik. Målet är att förkorta tiden till marknadsintroduktion för svenska innovationer.

De får årliga reumatologipriset

Ljusare tider för Oasmia

Nyhetsbrev

Cannabisliknande ämnen i kroppen hjälp vid PTSD-behandling

Arkiv

Testar kemikalier utan djur

Rise har validerat en ny, djurfri metod för att identifiera hormonstörande ämnen – med lovande resultat.

De prisas för nyttiggörande

Pappersbatterier, biobetong och högeffektslasrar är resultaten av pristagarnas forskning. Tre framstående forskare som samtliga har verkat för att få ut sin forskning till praktisk nytta i samhället tilldelas SSF:s nyttiggörandepris.

Smartfish avtalar med medicinteknikjätte

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Dödsfall minskade i Astrastudie

Nu blir svenska sensationsmaterialet smink

När materialet upptäcktes var intresset stort långt utanför Sverige gränser. Materialet var omöjligt hade det sagts. Nu blir supermaterialet smink.

Empros testar sitt viktminskningspreparat

KI:s prorektor anses skyldig till forskningsfusk

Med en hållbar syn på arbetslivet

Vid kompetensbrist är en av lösningarna att få talanger att stanna kvar och utvecklas. För att lyckas behövs ett helhetsgrepp kring arbete, familj och fritid menar nystartade konsult- och rekryteringsbolaget Mpya Sci & Tech.

Breddar sin medtechkompetens

Lag om läkemedel för djur ses över

Nuvarande lagstiftning om läkemedel för djur ska ses över och antibiotika är i fokus.

Nya delar i mänsklig atlas

Nu lanseras tre nya delar i jätteprojektet att kartlägga människans proteiner. Alla proteiner i människans blodceller, hjärnan och kroppens ämnesomsättning har nu sammanställts i den mänskliga atlasen.

Polarcool får ny vd

Nya fynd om hur ledinflammation utvecklas

1

Förkylningsspray inte bättre än placebo

Det primära målet, förbättrad livskvalitet vid förkylning, nåddes inte när Enzymaticas förkylningsspray Coldzyme ställdes mot placebo i en stort studie.

Lättare att identifiera rätt biomarkör

Blir kommunikationschef på Lif

1

Livsviktigt fortsätta äta sin medicin

Ny vd till Rhovac

Studie: Bakterier använder blekmedel

3

Finns ingen specifik gay-gen

Fullständig tumörrespons men svårtolkat om överlevnad

Orexos vd om J&J-domen: "Det finns andra bolag som är mer ökända"

Emission för Redwood

Positiva data för Cantargia

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

2

Nytt avtal för Alligator

Ny topp till Apotekarsocieteten

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.13