23948sdkhjf

Det omöjliga kan snart bli möjligt

| Av Anna Nilsson Vindefjärd | Tipsa redaktionen

Forskningen kan ge oss mer än lindring, skriver Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska Sverige.

Jag upphör aldrig att fascineras av nya upptäckter inom medicinsk forskning och hur dessa kan rädda människor från svåra sjukdomar, eller åtminstone lindra lidandet. Vi tar nog de behandlingar som finns i dag för givna och glömmer bort att det inte är så länge sedan det faktiskt inte fanns någon bot för många sjukdomar.

Men det finns fortfarande en mängd sjukdomar där behandling saknas eller är otillräcklig. En av dessa är demens. Det finns idag ingen bot för demens och att drabbas är ett skräckscenario för många. Att leva, men inte längre vara sig själv. Att bli en börda för närstående.

Varje år får ca 25 000 individer en demensdiagnos. I takt med att vi blir äldre blir demenssjukdomar allt vanligare. För varje femårsperiod en person lever efter 65 års ålder, fördubblas risken att drabbas av demens. År 2012 beräknades de totala samhällskostnaderna för demenssjukdomar i Sverige vara cirka 63 miljarder kronor och cirka 158 000 människor i Sverige uppskattades lida av demenssjukdom, varav Alzheimers är den vanligaste. Denna siffra kan väntas öka med en åldrande befolkning

Svenska forskare har lyckats lindra Alzheimerpatienters minnesförsämringar genom långtidsbehandling med symptomlindrande läkemedel. Utöver minskat lidande innebär detta samhällsbesparingar. Årskostnaden för läkemedelsbehandlingen är cirka 12 000 kronor per år, vilket minskar behovet av demensboende som annars kostar cirka 500 000 kronor per år.

Lindring är mycket värdefullt, men forskningen kommer att kunna ge oss mer. Hjärnforskningen gör stora framsteg och nu pågår studier med mål att faktiskt stoppa demenssjukdomar. Forskare vid Uppsala universitet har till exempel tagit fram ett nytt potentiellt läkemedel för behandling av Alzheimerpatienter i ett tidigt skede i sjukdomsförloppet. Det verkar genom att eliminera skadliga proteinformer i hjärnan. De kliniska prövningarna väntas vara klara år 2016.

Tänk om detta faktiskt fungerar. Tänk alla människor som skulle slippa försvinna in i demensens värld för att aldrig återfå sitt verkliga jag. Tänk alla besparingar som kunde göras för samhället. Jag hoppas och tror verkligen att vi inom en närliggande framtid ska kunna lägga Alzheimers och andra demenssjukdomar till listan av diagnoser som vi tar för givet är behandlingsbara. Och genom att politiskt prioritera goda förutsättningar för medicinsk forskning och innovation kan den listan bli längre och längre. En långsiktig, blocköverskridande satsning på life science är det vi vill se riksdagen ta beslut på nu.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Forskare närmare förklaring till smärta vid reumatism

1

Positivt från Immunicum

Stor diabetesstudie kartlägger komplikationer

Första resultat från observationsstudien Careme visar att njur- och hjärtsvikt är de vanligaste första kardiovaskulära komplikationerna vid typ 2-diabetes.

Hon tar över när vd:n lämnar Sprint Bioscience

Läkemedlet som fördröjer diabetesdebut

Ett läkemedel som riktar sig mot immunsystemet har visat sig kunna fördröja insjuknandet i typ 1-diabetes. ”Ett steg närmare vårt ultimata mål: en framtid utan typ 1-diabetes.”

SwedenBio efter regeringens debattartikel – Upp till bevis

I en debattartikel skriver statsråden Ibrahim Baylan, Matilda Ernkrans och Lena Hallengren att Sverige ska vara en ledande life science-nation. Detta väcker förhoppningar, men nu är det upp till bevis svarar SwedenBio.

Nyhetsbrev

Follicum stärker teamet när klinik närmar sig

Arkiv

Kinesisk miljardaffär för Stockholmsbolag

Bröstmjölk och läkemedel får egen biobank

Ett nytt, stort europeiskt forskningsprojekt ska fylla kunskapsluckor kring läkemedelsbehandling av gravida och ammande kvinnor.

Han utvecklar personlig behandling av IBD

Svensk innovation minskar risken för hjärnskador

Ett flertal oberoende tester av hjälmar för olika fritidsaktiviteter har en sak gemensamt. De modeller som ligger i topp är oftast utrustade med MIPS-teknik, en svensk innovation utvecklad av forskare på Karolinska Institutet och KTH, som nu även lanseras i en helt nyutvecklad hjälm för byggare och anläggare.

Kärlen stela hos feta redan i tonåren

Övertygande data om bröstcanceröverlevnad

Miljardinvesteringar och plantskola för 1000 bolag

Nytt partnerskap för Bactiguard

Framtidens reningsverk invigt

Med nya processer ska dagens avloppsreningsverk utvecklas och kunna ta hand om mycket mer än i dag. För några dagar sedan invigdes en fullskaleanläggning som förutom fosfor och kväve även ska kunna rena bort läkemedelsrester. Vi deltog tillsammans med 130 personer vid invigningen av Stengårdens avloppsreningsverk i ett blåsigt men soligt Simrishamn.

Nya data från Medivir

Vuxna med inflammatorisk tarmsjukdom har ökad dödlighet

Rekryterar tidigare OS-skidskytt till vd-posten

Får miljonstöd för att ta fram botemedel

Han får Fernströmpriset

Orsaker och prevention på möte om demens

Drottning Silvia bjöd nyligen in till det 3:e internationella stormötet Dementia Forum X 2019. Mötet samlade verksamhetsledare, beslutsfattare, forskare och kungligheter från hela världen i biblioteket på Stockholms kungliga slott.

Vd-byte hos vårdjätten

Krönika: Saromics vd: Sökordsoptimering och relationer är vårt recept

Krönika: Det outnyttjade fönstret mot big pharma

Generna styr hundägande

Hon blir chef för Skånes sjukvård

Nuevolution löser dansk patentstrid

Cereno redo för fas II

De får 50 miljoner till hjärnforskningen

Ny strategi att behandla tuberkulos

200 miljoner till kvalitetsregister

Hon blir ny ordförande för Lif

Samarbete för framtidens läkemedelstillverkning

Från börsen till startup

EU-pengar till probiotikabolag

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.165