23948sdkhjf

Det omöjliga kan snart bli möjligt

| Av Anna Nilsson Vindefjärd | Tipsa redaktionen

Forskningen kan ge oss mer än lindring, skriver Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska Sverige.

Jag upphör aldrig att fascineras av nya upptäckter inom medicinsk forskning och hur dessa kan rädda människor från svåra sjukdomar, eller åtminstone lindra lidandet. Vi tar nog de behandlingar som finns i dag för givna och glömmer bort att det inte är så länge sedan det faktiskt inte fanns någon bot för många sjukdomar.

Men det finns fortfarande en mängd sjukdomar där behandling saknas eller är otillräcklig. En av dessa är demens. Det finns idag ingen bot för demens och att drabbas är ett skräckscenario för många. Att leva, men inte längre vara sig själv. Att bli en börda för närstående.

Varje år får ca 25 000 individer en demensdiagnos. I takt med att vi blir äldre blir demenssjukdomar allt vanligare. För varje femårsperiod en person lever efter 65 års ålder, fördubblas risken att drabbas av demens. År 2012 beräknades de totala samhällskostnaderna för demenssjukdomar i Sverige vara cirka 63 miljarder kronor och cirka 158 000 människor i Sverige uppskattades lida av demenssjukdom, varav Alzheimers är den vanligaste. Denna siffra kan väntas öka med en åldrande befolkning

Svenska forskare har lyckats lindra Alzheimerpatienters minnesförsämringar genom långtidsbehandling med symptomlindrande läkemedel. Utöver minskat lidande innebär detta samhällsbesparingar. Årskostnaden för läkemedelsbehandlingen är cirka 12 000 kronor per år, vilket minskar behovet av demensboende som annars kostar cirka 500 000 kronor per år.

Lindring är mycket värdefullt, men forskningen kommer att kunna ge oss mer. Hjärnforskningen gör stora framsteg och nu pågår studier med mål att faktiskt stoppa demenssjukdomar. Forskare vid Uppsala universitet har till exempel tagit fram ett nytt potentiellt läkemedel för behandling av Alzheimerpatienter i ett tidigt skede i sjukdomsförloppet. Det verkar genom att eliminera skadliga proteinformer i hjärnan. De kliniska prövningarna väntas vara klara år 2016.

Tänk om detta faktiskt fungerar. Tänk alla människor som skulle slippa försvinna in i demensens värld för att aldrig återfå sitt verkliga jag. Tänk alla besparingar som kunde göras för samhället. Jag hoppas och tror verkligen att vi inom en närliggande framtid ska kunna lägga Alzheimers och andra demenssjukdomar till listan av diagnoser som vi tar för givet är behandlingsbara. Och genom att politiskt prioritera goda förutsättningar för medicinsk forskning och innovation kan den listan bli längre och längre. En långsiktig, blocköverskridande satsning på life science är det vi vill se riksdagen ta beslut på nu.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Positiva data för Cantargia

150-åring skrivs om vid högt tryck

Periodiska systemet firar i år 150 år. Under detta jubileumsår presenterar Chalmersforskaren Martin Rahm ytterligare en dimension till systemet vilket ger helt nya förutsättningar för materialforskning.

“Register och journalsystem borde vara samma sak”

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

Svensk hälsohub öppnar i Kina

Nyhetsbrev

2

Nytt avtal för Alligator

Arkiv

Dina vaccinationer kan samlas digitalt

Ny studie: Kolesterolläkemedel kan förebygga levercancer

Godkänt för Sprint

Nya fynd kring diabetes

Nytt sätt att känna smärta upptäckt

Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt ett nytt sensoriskt organ i huden som känner av farlig retning från omgivningen. Upptäckten kan få betydelse för att förstå kronisk smärta bättre.

Ny topp till Apotekarsocieteten

Efter Senzagen: Här är Anki Malmborg Hagers nya vd-jobb

Ska leda e-hälsobolag för smärthantering.

Inflyttningsklart i nya huset på Medicon village

Nu slås portarna upp till den nya huvudbyggnad. I och med detta är det mer än 2000 personer som arbetar på Medicon village.

2

Ska göra karta över hjärnan

Karo värvar från Atlas copco

Addlife köper danskt

Anorexi mer än en psykiatrisk sjukdom

Genombrott för ebolamediciner

Två av fyra läkemedelskandidater som testats sedan november 2018 har visat sig signifikant minska dödligheten bland de smittade testpersonerna. Nu avbryts studien.

EU går ihop kring restnoterade läkemedel

Exklusiv inlicensiering för Calliditas

Ny ordförande i Umeå Biotech Incubator

Umeå biotech incubator får en ny styrelseordförande. Ny på posten är Lena Karlsson Engman, ledamot för Socialdemokraterna i Umeå kommunfullmäktige och tidigare forskare på FOI.

Hon får Fernströms pris

Hittade orsak till ALS-symptom hos spädbarn

Prestigepris till svensk Alzheimerforskare

Redwood i hamn med fas II

Så funkar NT-rådet

Biogaia in i Uruguay

Örebro värvar chef från Västerbotten

Ny vd på SwedenBio

Toppuppdrag för Anders Blanck

Långt gånget för Index studie

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.134