23948sdkhjf

Nu utvärderas Scilifelab

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

I mars fick Vetenskapsrådet i uppdrag från regeringen att utvärdera verksamheten vid Scilifelab. Nu pågår arbetet för fullt och resultaten ska lämnas in till Utbildningsdepartementet nästa år.- Det ingår i Vetenskapsrådets uppgifter att utvärdera Scilifelabs utökade uppdrag som tillkom år 2013, att bli en nationell resurs för storskalig molekylärbiologisk forskning inom livsvetenskaperna från och med 2013, säger Maria Bergström, projektledare för utvärderingen och analytiker på enheten för analys och utvärdering på Vetenskapsrådet.

Forskningscentret ska utvärderas av internationella experter. De kommer att delas upp i två olika grupper som ska utvärdera verksamheten från olika synvinklar: en forskningspanel med upp till åtta ledamöter och en organisationspanel med fem ledamöter. De två expertpanelerna ska utvärdera hur centret arbetat för att uppnå de satta målen för en nationell centrumbildning.

Forskningspanelen ska titta närmare på kvaliteten av den forskning som bedrivs vid centret. Det kommer bland annat göras genom möten med forskare från Scilifelab, en bibliometrisk genomgång av centrets publikationer och patent samt en analys av pågående forskning. Organisationspanelen ska fokusera på hur verksamheten är uppbyggd och hur den förvaltas. De kommer exempelvis kartlägga hur resurser fördelas och hur verksamheten organiseras

- Förhoppningen är att experterna ska vara färdigrekryterade vid årsskiftet och att de ska komma till Sverige för utvärderingen i maj, säger Maria Bergström.

Inför deras ankomst arbetar Maria Bergström tillsammans med kollegor för tillfället med en plan för hur arbetet ska gå till. På samma gång genomför de förundersökningar som experterna ska få ta del av.

- Bland annat intervjuar vi olika forskare på Scilifelab och personer som varit i kontakt med centrets verksamhet utifrån, exempelvis i egenskap av användare av Scilifelabs faciliteter, säger Maria Bergström.

Utifrån experternas utlåtanden ska Vetenskapsrådet ta fram rekommendationer för hur Scilifelab kan bli den nationella resurs som centret är tänkt att vara. Utvärderingen ska lämnas in till Utbildningsdepartementet senast den 30 november nästa år.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Neurovives studie har börjat

Små containrar levererar vaccin

Ny kunskap om nyfödda. ”Det var helt oväntat”.

Även mycket för tidigt födda barn bär på skydd mot virus i form av antikroppar överförda från mamman visar nya analyser. Resultaten var oväntade och bör förändra vårt sätt att se på infektionskänslighet hos nyfödda, enligt forskarna.

Alligators kandidat visar kraftfull effekt

Testar nytt läkemedel inför transplantation

Akademiska sjukhuset är först i landet med att utvärdera det nya läkemedlet som ska förhindra skador på njurar inför transplantation. Från och med februari i år erbjuds patienter behandlingen inom ramen för en klinisk studie.

Eurocine lägger inte ner

Nyhetsbrev

Cancerrisk kan spåras i blodet i förväg

Arkiv

Byggplanen i Helsingborg havererar

Nätrapportering av biverkningar igång

ISR startar produktion av cancerkandidat

Här är juryn för Stockholms innovationsstipendium 2019

Motivationsbrist behandlas i klinisk studie

“Både jobb och hem är arbete för kvinnor”

Sjukvården behövs i kampen mot psykisk ohälsa, men inga konkreta förslag på hur människor ska få bättre hjälp, när socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) talade hos Forum för Health policy.

1

Premiärbilderna på hälsoklustret i Mölndal

Så här ser de första husen i GoCo ut – Klustersatsningen för hälsa och innovation som blir Astrazenecas nya grannar.

Markör kan förutsäga överlevnad vid barnleukemi

En molekylär epigenetisk markör har betydelse för att redan vid diagnostillfället särskilja patienter med barnleukemi med hög respektive låg risk för återfall. Det visas i ny forskning vid Umeå universitet.

Ny vd till Pharm assist

Framgångsrikt med renoverade lungor

Blir ledamot av kunglig akademi

Nätverksdag: Patienterna måste in tidigt

Infektion under graviditet ökar risken för autism

Risken för autism och depression hos en person ökar om mamman under graviditeten vårdats på sjukhus med en infektion. Det visar en svensk jättestudie på närmare 1,8 miljoner barn.

Ska ha koll på etiken åt Lif

Bantningspillret kan vara livsfarligt

Alligator är i gång

Mäktigast i medtechvärlden 2019

Innovativ medicinteknik gör ingen nytta om den inte används i vården. Politik och organisationer kan göra vettig medicinteknik tillgänglig för alla patienter som behöver - eller inte. Vård bedrivs av patienter själva och av personal, men det är delvis andra som styr folkhälsoarbetet, prevention och den vård som faktiskt når människor. Här är de 100 som har mest makt och ansvar i medtech-världen 2019.

Neurovive tar in 28 miljoner

Alzheimerbolag till Nasdaq

Oasmia rekryterar vice vd

Prisas för avlyssning

Spago föreslår ny ordförande

Biovica flyttar upp

Hon ska styra Atos

Hansa närmare marknad

Kassan snart slut hos robotikbolaget

Ny skelettsjukdom hittad av KI-forskare

Ovanlig konkurs i Finland

Fertilitetsbolaget får ny ordförande

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.122