23948sdkhjf

Nu utvärderas Scilifelab

I mars fick Vetenskapsrådet i uppdrag från regeringen att utvärdera verksamheten vid Scilifelab. Nu pågår arbetet för fullt och resultaten ska lämnas in till Utbildningsdepartementet nästa år.


- Det ingår i Vetenskapsrådets uppgifter att utvärdera Scilifelabs utökade uppdrag som tillkom år 2013, att bli en nationell resurs för storskalig molekylärbiologisk forskning inom livsvetenskaperna från och med 2013, säger Maria Bergström, projektledare för utvärderingen och analytiker på enheten för analys och utvärdering på Vetenskapsrådet.

Forskningscentret ska utvärderas av internationella experter. De kommer att delas upp i två olika grupper som ska utvärdera verksamheten från olika synvinklar: en forskningspanel med upp till åtta ledamöter och en organisationspanel med fem ledamöter. De två expertpanelerna ska utvärdera hur centret arbetat för att uppnå de satta målen för en nationell centrumbildning.

Forskningspanelen ska titta närmare på kvaliteten av den forskning som bedrivs vid centret. Det kommer bland annat göras genom möten med forskare från Scilifelab, en bibliometrisk genomgång av centrets publikationer och patent samt en analys av pågående forskning. Organisationspanelen ska fokusera på hur verksamheten är uppbyggd och hur den förvaltas. De kommer exempelvis kartlägga hur resurser fördelas och hur verksamheten organiseras

- Förhoppningen är att experterna ska vara färdigrekryterade vid årsskiftet och att de ska komma till Sverige för utvärderingen i maj, säger Maria Bergström.

Inför deras ankomst arbetar Maria Bergström tillsammans med kollegor för tillfället med en plan för hur arbetet ska gå till. På samma gång genomför de förundersökningar som experterna ska få ta del av.

- Bland annat intervjuar vi olika forskare på Scilifelab och personer som varit i kontakt med centrets verksamhet utifrån, exempelvis i egenskap av användare av Scilifelabs faciliteter, säger Maria Bergström.

Utifrån experternas utlåtanden ska Vetenskapsrådet ta fram rekommendationer för hur Scilifelab kan bli den nationella resurs som centret är tänkt att vara. Utvärderingen ska lämnas in till Utbildningsdepartementet senast den 30 november nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111