23948sdkhjf

Medivirkonkurrent till domstol

Gilead stäms för prissättningen av hepatit C-läkemedlet Sovaldi.
Den amerikanska transportstyrelsen i sydöstra Pennsylvania, Septa, har lämnat in en stämningsansökan mot det amerikanska läkemedelsföretaget Gilead. Anledningen uppges vara den höga prissättningen för hepatit C-läkemedlet Sovaldi, sofosbuvir.

I dagsläget kostar en tolv veckor lång behandling med sofosbuvir 84 000 dollar i USA. Det motsvarar 634 700 kronor, eller 7556 kronor per tablett. Det är ett mer än 20 procent högre pris jämfört med en lika lång behandling med svenska Medivirs hepatit C-läkemedel Olysio, simeprevir. Där landar prislappen på drygt 66 000 dollar, eller 498 900 kronor.

Septa anger att myndigheten har lagt ut mer än 2,4 miljoner dollar, motsvarande 18 miljoner kronor, på behandlingar för sina anställda sedan läkemedlet godkändes i USA i slutet av förra året. I sin stämningsansökan menar myndigheten att Gileads prissättning bryter mot federal konkurrenslagstiftning genom att utnyttja sitt patentmonopol. Företaget har ännu inte kommenterat anklagelserna.

Tvärtom anses företagets prissättning av läkemedlet Harvoni vara. Harvoni godkändes på den amerikanska marknaden i oktober och är en oral behandling bestående av substanserna ledipasvir och sofosbuvir som båda verkar genom att hämma hepatit C-virusets förmåga att föröka sig.

En tolv veckor lång behandling med Harvoni kommer att kosta 94 500 dollar, motsvarande 684 000 kronor. Det innebär att behandlingspriset är lägre än flera tidigare behandlingar. Exempelvis kostar en behandling med Sovaldi tillsammans med Olysio motsvarande en miljon kronor.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063