23948sdkhjf

”Nu kan vi blicka längre fram”

Efter mångmiljardaffären med Janssen förbereder sig Alligator inför en börsnotering, berättar bolagets vd Claes Eriksson.

Den 12 augusti skapade Alligator Bioscience stora rubriker. Anledningen var en ny affär med Janssen Biotech som kan dra in upp till 700 miljoner dollar, motsvarande drygt sex miljarder kronor, till det lilla, Lundabaserade bioteknikbolaget. Pengarna delas upp i en inledande betalning följt av ett antal milstolpsersättningar och royalties.

Enligt bolagens avtal

får läkemedelsjätten en global, exklusiv licens till Alligators antikropp ADC-1013, som utvecklas till en behandling mot cancer. Den verkar genom att binda till den immunstimulerande receptorn CD40 och att på så sätt få immunförsvaret att angripa tumören och utveckla immunitet mot cancercellerna.

Antikroppen testas just nu av Alligator i en fas I-studie mot olika former av solida tumörer. När den är avklarad ska utvecklingen tas över av Janssen.

- Vår strategi är att driva utvecklingen av våra läkemedelskandidater fram till klinisk fas I, och möjligtvis till fas II. Eftersom ADC-1013 har närmat sig detta så har vi varit ute och letat efter en partner. Vi kom bland annat i kontakt med Janssen och förstod snart att de var rätt bolag för oss, säger bolagets vd Claes Eriksson.

Han berättar vidare att det viktigaste för att få affärer som denna att fungera är att båda parterna är överens och tror på produkten.

Förutom ADC-1013 har Alligator flera projekt i sin pipeline och kommer därmed inte att sitta sysslolösa när projektet går vidare. De pengar som tas in genom mångmiljardaffären ska bland annat användas till vidareutvecklingen av existerande projekt samt till att starta nya forskningsprojekt.

- Tack vare pengarna och våra erfarenheter kommer vi nu att kunna arbeta ännu snabbare med övriga projekt i vår pipeline. Dessutom får vi bättre möjligheter att rekrytera rätt kompetens framöver. Det är fantastiskt att vi nu kan blicka längre framåt än tidigare, säger Claes Eriksson.

- Nästa steg är att jobba på en börsnotering för att sprida ägandet och kunna ta in ännu mer kapital från ännu fler investerare. Vi har börjat anpassa verksamheten för att vara redo för det.

Siktet har ställts in mot Nasdaq men innan något händer så måste ett beslut fattas av styrelsen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094