23948sdkhjf

Biovica i ny studie

Bolagets analysmetod används för att utvärdera effekten av en behandling mot bröstcancer.
Det Uppsalabaserade bioteknikföretaget Biovica ska delta i genomförandet av en klinisk studie på bröstcancer tillsammans med International Breast Cancer Study Group, IBCSG, och Breast International Group, BIG.

I studien, Pythia , ska kvinnor med spridd bröstcancer som behandlas med anti-hormonella läkemedel även få en behandling med läkemedelskandidaten palbociclib. Palbociclib har utvecklats av läkemedelsjätten Pfizer och godkändes av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA tidigare i år.

Biovica deltar i studien med sin analysmetod Divitum. Där används laboratorietekniken Elisa för att mäta mängden av enzymet tymidinkinas i serumprover från patienter i en 96-brunnsplatta. Tymidinkinas spelar en viktig roll i produktionen av nytt DNA och fungerar som en markör för celldelning, något som förekommer mer frekvent hos tumörer och som därmed kan indikera effektiviteten hos cancerbehandlingar.

I Pythia-studien ska Divitum användas för att analysera blodet hos patienterna innan och under behandling för att se om testet kan användas för att övervaka läkemedlets effekt samt för att kunna förutse vem som kommer att svara på behandlingen.

Läs mer om Biovica.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063