23948sdkhjf

Stärker verksamheten och storsatsar i Kina

Astrazeneca stärker sin kompetens inom andningsvägar genom japanskt förvärv och storsatsar i läkemedelsutveckling och tillverkning i Kina.
Läkemedelsbolaget Astrazeneca köper japanska Takedas kärnverksamhet inom andningsvägar. Genom förvärvet får bolaget cirka 200 nya medarbetare och tar bland annat över rättigheterna till läkemedlet roflumilast i Sverige och på andra marknader. En av dessa marknader är USA där Astrazeneca har skött marknadsföringen av läkemedlet sedan köpet av rättigheterna för detta från Actavis under det första kvartalet i år.

Roflumilast marknadsförs under namnet Daxas, förutom i USA där läkemedlet är känt som Daliresp. Det är den enda godkända behandlingen mot kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kol, som verkar genom att hämma enzymet fosfodiesteras 4, PDE4.

Köpeskillingen uppgår till 575 miljoner dollar, motsvarande 4,88 miljarder kronor. Förhoppningen är att köpet ska bidra till bolagets tillväxt under år 2016.

Sjukdomar i andningsvägarna är ett av Astrazenecas huvudfokusområden. Även i november 2014 stärkte Astrazeneca sin portfölj inom området genom att köpa in motsvarande verksamhet hos den spanska läkemedelsjätten Almirall .

Idag onsdag meddelar Astrazeneca dessutom en satsning för att snabbare få in nya läkemedel i Kina, bolagets näst största marknad.

Satsningen delas upp i flera olika delar. Den består dels av ett nytt avtal med CRO/CMO-bolaget Wuxi Apptec för tillverkning av biologiska läkemedel på plats i Kina, med fokus på sjukdomar i andningsvägarna, inflammation och autoimmuna tillstånd, hjärtkärl- och metabola sjukdomar samt onkologi. Avtalet innebär dessutom att Astrazeneca kan välja att förvärva Wuxi Apptecs fabrik i den kinesiska staden Wuxi för cirka 100 miljoner dollar, motsvarande ungefär 850 miljoner kronor. Fram till dess är Wuxi Astrazenecas exklusiva partner i Kina för tillverkning av biologiska läkemedel.

En annan del av satsningen är en investering om 50 miljoner dollar, motsvarande 425 miljoner kronor, i att bygga upp en ny anläggning för utveckling och marknadsföring av småmolekylära läkemedel i Wuxi, där en fabrik för produktion av sådana substanser redan finns.

Astrazeneca ska även investera i en ny hub med upp till 50 forskare i Wuxi och Shanghai. Där ska bolaget, liksom i Storbritannien och Sverige, arbeta med läkemedelsutveckling. Utöver detta startar bolaget dessutom upp en ny organisation för läkemedelsutveckling i Kina, där tidiga och sena utvecklingsprojekt av både biologiska läkemedel och småmolekyler ska bedrivas.

Läs mer om Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078