23948sdkhjf

Skandal-vd avgår

Martin Shkreli avgår från posten som vd för Turing Pharmaceuticals efter gripandet förra veckan.
Skandalomsusade Martin Shkreli har avgått från sin tjänst som vd för det lilla amerikanska läkemedelsbolaget Turing Pharmaceuticals. Beskedet kom i fredags, dagen efter att det uppdagades att han gripits av FBI på grund av misstankar om bedrägeri under hans tid som fondförvaltare.

Som grundare och vd för Turing Pharmaceuticals skapade 32-årige Martin Shkreli stora rubriker när han över en natt höjde priset på det 62-åriga läkemedlet Daraprim från 13,50 dollar till 750 dollar per tablett över natt. Det motsvarar en ökning med 5 000 procent.

Daraprim används för behandling av infektion med parasiten Toxoplasma gondii som kan ge allvarliga och även dödliga effekter på barn vars mammor får infektionen under graviditeten eller personer med nedsatt immunförsvar. Chockhöjningen av läkemedlets pris fick bland annat till följd att presidentkandidaten Hillary Clinton gjorde ett upplägg på twitter där hon lovade att arbeta för att motverka kraftigt stigande läkemedelspriser. Det fick både biotech- och läkemedelsbörsen att falla ordentligt.

För drygt en vecka sedan kom uppgifter om att Martin Shkreli funderade på att upprepa sin strategi med kraftigt höjda priser. Den här gången gällde det ett läkemedel mot Chagas sjukdom som orsakas av den encelliga parasiten Trypanosoma cruzi .

Martin Shkreli frigavs mot borgen kort efter sitt gripande men har nu alltså avgått från rollen som vd på Turing. Styrelsemedlemmen Ron Tilles kommer att ta över hans uppgifter till dess att en fast ersättare har utsetts.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063