23948sdkhjf

Neråt för svensk life science-forskning

Både privat och statlig finansiering av svensk forskning och utveckling inom medicinområdet minskar, enligt en ny rapport från Forska Sverige.
Varje år sammanställer stiftelsen Forska Sverige en lägesrapport över svensk medicinsk forskning. Där belyses särskilt kostnader och investeringar, vetenskaplig kvalitet och innovation, life science-företag samt kliniska prövningar.

Rapporten ges nu ut för tredje året i rad. I den senaste upplagan visas en dyster bild upp av ett område där forskning och utveckling, FoU, har en negativ tillväxttakt.

Bland annat minskade de statliga investeringarna på FoU som andel av BNP för andra året i rad. Dessutom var det första året sedan 2007 som de statliga anslagen till medicinsk FoU som andel av BNP inte ökade.

Även företagen lägger mindre pengar på forskning, enligt rapporten. Deras investeringar i FoU som andel av BNP minskade från 3,03 till 2,12 procent mellan åren 2001 och 2014. Det motsvarar en minskning med cirka 30 procent. I många andra länder ökar investeringarna istället.

När det gäller total forskning och utveckling i Sverige visar rapporten att den, som andel av BNP, minskade från 3,9 till 3,16 procent mellan år 2001 och 2014 och att landet har en negativ tillväxttakt och hamnade på femte plats från slutet i EU år 2014.

Rapporten visar vidare att Sverige har tappat i vetenskaplig kvalitet jämfört med andra länder. Mellan åren 1991 till 2013 har vi gått från femte till sjunde plats när det gäller länder med högst medelcitering. I en annan internationell jämförelse över den vetenskapliga kvaliteten utifrån andelen högt citerade publikationer hamnar Sverige på femte plats.

Antalet svenska life science-bolag minskade mellan år 2008-2012. Efter det har det skett en ökning som främst beror på uppstarten av många mikroföretag. Antalet anställda på forskande life science-bolag har dock minskat med 45 procent under perioden 2004-2014.

Forska Sverige understryker att det krävs större investeringar liksom strukturella förändringar för att föra svensk medicinsk forskning framåt.

- I höst lägger regeringen fram en proposition för högre utbildning, forskning och innovation. Det är ett ypperligt tillfälle för politikerna att visa att de tar ett långsiktigt ansvar och gör den satsning som Sverige verkligen behöver, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska Sverige, i ett pressmeddelande.

Läs även:
Fler ansöker om first in human i Sverige
”Vi märkte en ytterligare ökning redan under den senare delen av 2015”, säger Ann Marie Janson Lang på Läkemedelsverket, som berättar att myndigheten är beredd på ännu fler ansökningar i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062