23948sdkhjf

Prisar autofagi

Årets nobelpristagare i fysiologi eller medicin är den japanska cellbiologen Yoshinori Ohsumi. Han tilldelas utmärkelsen för sina upptäckter om cellens maskineri för autofagi.

Yoshinori Ohsumi är professor vid Tokyo Institute of Technology. Han startade upp sitt eget laboratorium år 1988.

Mycket var okänt

om hur cellens maskineri för autofagi fungerar fram till 1990-talet då han visade att processen existerar även hos jästceller och dessutom lyckades identifiera ett antal gener hos dessa som är involverade i autofagisystemet. Han utvecklade även metod baserad på muterade jästceller och mikroskopi för att kartlägga maskineriet och visade att det fungerar i stort sett likadant i mänskliga celler.

Vid autofagi omger celler oönskade beståndsdelar med sitt eget membran och bildar så kallade vesiklar eller autofagosomer som sedan transporteras till cellorganellen lysosomen där de bryts ner. Det är ett viktigt system i kroppens celler som bland annat används vid bekämpningen av infektioner och för att hantera näringsbrist. Det utnyttjas även flitigt av cancerceller för att utveckla resistens mot olika behandlingar och problem i autofagiprocessen kan bland annat orsaka neurologiska sjukdomar.

Ordet autofagi betyder ”självätande” och kommer från grekiskans auto, som betyder "själv", och phagein som betyder "äta".

Förra året delades Nobelpriset i fysiologi eller medicin mellan de tre forskare som gjort upptäckter inom parasitsjukdomar. En av dessa var Youyou Tu från China Academy of Traditional Chinese Medicine, som med utgångspunkt i traditionell kinesisk medicin utvann läkemedelssubstansen artemisinin ur sommarmalört, Artemisia annua. Artemisinin är idag den mest använda behandlingen mot parasitsjukdomen malaria.

Youyou Tu delade priset med William C Campbell och Satoshi Omura. Deras forskning har lett till upptäckten av läkemedlet Avermectin mot olika typer av rundmasksjukdomar, som elefantiasis och flodblindhet.

Läs även:
Kända och okända Nobelpris
Med årets pristagare inräknat är det 900 personer som tilldelats Nobelpriset. En handfull är kända för allmänheten men desto fler upptäckter gör nytta och påverkar oss varje dag. Men vilka är de största, för allmänheten okända, upptäckterna och finns det några priser som helst inte borde ha delats ut?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062