23948sdkhjf

Får finansiering för studie på svår PMS

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

– Det här är den första behandlingen som utvecklas specifikt mot PMDS, säger Karin Ekberg, operativ chef på KI Science Park-bolaget Asarina Pharma som tillförs 69 miljoner till en kommande fas IIb-studie med läkemedelskandidaten sepranolon.

Bioteknikbolaget Asarina Pharma (tidigare Umecrine Mood) meddelar idag onsdag att bolaget har tagit in nytt kapital för att genomföra en fas IIb-studie med sin läkemedelskandidat sepranolon mot premenstruellt dysforiskt syndrom, PMDS. Bolaget har närmare bestämt tillförts cirka 69 miljoner kronor, motsvarande 7 miljoner euro, bland annat från två nya finansiärer.

– Vi har dels tidigare ägare som stöttat oss men vi har också lockat till oss en fransk investerare – Idinvest Partners. Dessutom har vi tecknat ett samarbetsavtal med det brittiska CRO-företaget Ergomed som kommer att betala en del av studien i utbyte mot att de får aktier i bolaget, säger Karin Ekberg, operativ chef och tidigare vd på Asarina.

Den planerade fas IIb-studien kommer att omfatta drygt 200 patienter och är planerad att startas upp nästa höst. Den ska genomföras i både USA och i olika länder i Europa. Än så länge är det inte bestämt exakt vilka europeiska länder som ska ingå, men diskussioner pågår bland annat om Storbritannien, Tyskland, Polen och Sverige.

Planerna kring den nya studien baseras på resultaten från en fas I/II-studie där sepranolon testades som behandling av 120 patienter i Sverige. Genom denna studie har bolaget lärt sig mycket, berättar Karin Ekberg.

– Det här är den första behandlingen som utvecklas specifikt mot PMDS och första gången man gör något så blir inte allt perfekt. Bland annat fick vi använda oss av diagnostiska kriterier som nu har förbättrats. Det innebar att det var svårt att välja ut kvinnor som hade just PMDS och inte någon annan underliggande sjukdom – som depression – som försämrades vid PMS. Nu är vi bättre på att urskilja rätt patienter.

– Dessutom blev inte alla patienter behandlade så som vi hade tänkt. Vi använde urinstickor för att identifiera när kvinnorna hade ägglossning för att ge dem behandling vid rätt tillfälle men vi märkte vid analysen att stickorna inte fungerat optimalt på alla.

Vissa av kvinnorna behandlades alltså inte vid rätt tidpunkt. Resultaten från studien, som bland annat visade att sepranolon lindrade symtomen av PMDS och kunde stabilisera kvinnorna i sin vardag, är dock ändå lovande. Nu hoppas bolaget på att kunna verifiera resultaten i fas IIb.

– Det är inte vanligt att mindre bolag som vi driver egna fas III-studier och vi sitter i diskussioner med större företag om framtida samarbeten. De väntar nu på vår data från fas IIb, säger Karin Ekberg.

Sepranolon baseras på forskning av professor Torbjörn Bäckström vid Umeå universitet, som visar att PMDS orsakas av en nedbrytningsprodukt av gulkroppshormonet progesteron, allopregnanolon, som förekommer i förhöjda nivåer inför menstruation.

– Allopregnanolon verkar på GABA-receptorn, som även påverkas av exempelvis alkohol. Man vet sedan tidigare att vissa blir lugnare när de dricker medan andra blir aggressiva, och om den sistnämnda gruppen får i sig större mängder alkohol så somnar de. På samma sätt svarar vissa kvinnor med symptom som depression och instabilt humör när de får lite förhöjda nivåer av allopregnanolon. När nivåerna blir ännu högre, vid en graviditet, så mår de istället bättre, även om de är lite trötta. Hur man svarar på aktivering av GABA-receptorn är till stor del genetiskt.

– Sepranolon är en isomer av allopregnanolon som inhiberar nedbrytningsproduktens provokativa effekt på GABA-receptorn.

I dagsläget finns det ingen behandling som är inriktad mot PMDS. Istället behandlar man symptomen med hjälp av antidepressiva läkemedel, som kan ge starka biverkningar och dessutom inte löser hela problemet med sjukdomen.

- PMDS är inte samma sak som depression utan ett av de stora problemen som kvinnor med sjukdomen upplever är att de kan tappa kontrollen över sitt humör, vilket bland annat kan leda till aggressivitet. En viktig anledning till att det saknas behandlingar mot PMDS idag är att sjukdomen egentligen inte finns i diagnostiken i Europa. Istället talar man endast om PMS. Faktum är att det svenska läkemedelsverket är ensamma i Europa om att ha godkänt ett läkemedel för indikationen PMDS: det antidepressiva läkemedlet Premalex.

Asarina Pharma grundades år 2006 och är en del av Karolinska Institutet Science Park. I dagsläget har bolaget två anställda – Karin Ekberg och vd Peter Nordkild – men ett femtontal personer är kopplade till verksamheten.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svenskt biotech-företag hjälper danska forskare med coronavaccin

Bioteknikföretaget Attana reste under särskilda restriktioner in i Köpenhamn under veckan för att hjälpa danska forskare att starta nya experiment på väg mot ett vaccin mot covid-19.

Apoteksgruppen Karlshamn är Årets Franchisetagare

Nya regler underlättar för framställning av desinfektionsmedel

Folkhälsomyndigheten tar hjälp av näringslivet för att öka testkapaciteten av covid-19

WHO startar insamling för covid-19

Intervju: ”Vi har blivit ett mer moget bolag”

Xspray Pharma byter börslista – ”Skulle kunna ta runt halva marknaden på bara ett par veckor”

Nyhetsbrev

EU kan skjuta upp nya regler för medicinteknik

Arkiv

Vaccination mot pneumokocker eller influensa skyddar inte mot covid-19

Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att vaccination mot varken influensa eller pneumokocker skyddar mot lunginflammation orsakad av sjukdomen covid-19.

”Den viktigaste milstolpen hittills”

Lunds universitet forskar om coronavirus i luften

Toleranzia får 2 miljoner kronor från Vinnova

Novavax utvecklar coronavaccin

Inom ett och ett halvt år kan ett vaccin mot det nya coronaviruset vara tillgängligt. Det har redan visat lovande resultat i djurstudier. – Vi har möjlighet att göra en stor insats för mänskligheten, det är klart att vi alla pressas i verksamheten att göra vårt yttersta, säger Gregory Glenn, på Novavax.

Lunds universitet hoppas att AI kan underlätta för patologer

Cobra Biologics ska framställa coronavaccin i Matfors

Cobra Biologics är ett av få företag i världen som kan framställa DNA-plasmider i större skala. Nu arbetar fabriken i Matfors tillsammans med Karolinska Institutets covid-19-grupp för att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset.

Två självtester för covid-19 stoppas

3

Medicinhistoriker: "Vänta med karantän"

Flera länder sätter sin befolkning i karantän och samtidigt får svenska regeringen kritik för sin mer återhållsamma linje. Det finns dock både hälsomässiga och samhällsekonomiska skäl att vänta med en strikt karantän. – Karantänvapnet måste man vänta med till absolut rätt tillfälle. Då ska det vara en hård karantän där i princip ingen får gå ut opåkallat, säger medicinhistoriken Peter M Nilsson.

Studie: Typ 2-diabetes vanligare hos män med tidig pubertet

Astrazeneca donerar 9 miljoner ansiktsmasker

Intervju: Svenskt företag i vaccinracet

Om ett par veckor startar Stockholmsbaserade ISR upp in vivo-studier med ett nytt inhalationsvaccin mot Corona – "Bra att vara beredda med ett vaccin som man kan utgå ifrån när covid-20 eller -21 kommer."

Studie: Linagliptin gav inga hjärt- eller njurskador hos äldre med typ 2-diabetes

Materielbristen förväntas bli värre under veckan

Forskare har hittat sätt att rensa kroppen på triglycerider

Världens snabbaste superdator kan hjälpa till att stoppa coronaviruset

IBM:s superdator har analyserat vilken läkemedelskomponent som skulle kunna vara effektiv i kampen mot att stoppa coronaviruset och i arbetet för att hitta ett vaccin, rapporterar CNN.

Kemikalieinspektionen lättar på reglerna för desinfektionsmedel

Kemikalieinspektionen beslutade under fredagen att ge dispens för vilka desinfektionsmedel som säljs i Sverige. Fler företag ska också kunna sälja medlet inom landet. Syftet är att öka tillgången på desinfektionsmedel till framförallt hälso- och sjukvården.

EU-kommissionen startar lager för medicinsk utrustning

Jobb & Karriär
Nya ledamöter i Kungliga Vetenskapsakademin

Fortsatt brist på skyddsmaterial – andningsmasker på väg

Hård kritik mot Varuförsörjningsnämnden

Socialstyrelsen ska styra upp fler intensivvårdsplatser

Förändringar i cellernas nedbrytningscentraler kan leda till cancer

Vitalis flyttas till sommaren

Sjukvårdsutrustning stoppas av stängda gränser

Studie: Uppföljning med telemedicin effektivt vid sömnapnébehandling

Forskare använder VR-teknik för att designa nya läkemedel

Förpackning med Alvedon restnoterad

FDA skjuter upp alla utländska inspektioner

Se alla Medlemsnytt

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Milmed, en effektiv utmanare till Antihistaminer

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Live demo of ZEISS LSM 980 with Airyscan 2 in Malmö

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

ZEISS Hour Seminar

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Workshop | Live Cell Imaging in Superresolution Mode

Cognate BioServices announces acquisition of Cobra Biologics

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Mätteknik för vakuum i ny tappning

ZEISS Two-hour Seminar

ZEISS One-hour Seminar

Learn how you can benefit from ZEISS LSM 900 in less than an hour!

One-hour Seminar

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vå...

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vå...

Om du är intresserad av "Live Cell Imaging in Different Technologies", är d...

Sänd till en kollega

0.111