23948sdkhjf

Astra Zeneca i nytt diabetessamarbete

Fyra forskare från Universitetet i Oslo får tillgång till Astra Zenecas expertis inom typ 2-diabetes.

Genom ett nytt samarbete ska Universitetet i Oslo och AstraZeneca hjälpas åt med att utöka kunskapen om typ 2-diabetes.

Det nya avtalet innebär bland annat att fyra forskare från Farmakologiska Institutionen vid Universitetet i Oslo kommer att få tillträde till AstraZenecas sajt utanför Göteborg, där de ska jobba tillsammans med läkemedelsjättens diabetesforskare och få nyttja analysutrustning som de annars inte har tillgång till.

Läs också: Astra Zeneca återupptar vaccinstudie


Avtalet sträcker sig över fem års tid och finansieras av både AstraZeneca och Universitetet i Oslo.

– Vi hoppas att samarbetet kan ge upphov till mycket ny kunskap och bidra till utvecklingen av bättre behandlingar mot folksjukdomen typ 2-diabetes, säger Henrik Schultz, institutionschef på Farmakologiska Institutionen, i ett pressmeddelande.

Han tillägger att projektet är ett gott exempel på hur akademin och industrin kan arbeta tillsammans, en typ av samarbete som institutionen har strävat efter att inleda.

- Vi diskuterade flera möjliga samarbeten med AstraZeneca och kom fram till att vi hade speciellt goda förutsättningar när det gäller typ 2-diabetes.

Läs också: Astra Zeneca pausar test av covid-vaccin


Marcus Schindler, Vice President inom hjärtkärlsjukdomar, metabola sjukdomar, innovativ medicin och tidig utveckling menar att samarbetet är ett led i AstraZenecas strävan att stärka forskningen i Norden.

AstraZeneca har sedan år 2014 ett pågående samarbete med den Farmakologiska Institutionen i ett projekt med fokus på övervikt. Där är även Centrum för sjuklig övervikt en viktig partner.

Läs även:

Norrmännen storsatsar på life science
Norge ger oss ett perspektiv från ett land som inte är så olikt vårt men som saknar Sveriges traditioner inom life science-området. Ändå storsatsar man, skriver Anna Törner, vd SDS.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078