23948sdkhjf

Årets investerare: Nina Rawal

Drygt 20 procent av alla venture capital-investeringar inom life science-sektorn i Skandinavien kommer från Industrifonden under de tre senaste åren. Och chefen heter Nina Rawal.


I ödmjuka ordalag inleder Nina Rawal beskrivningen av sitt första halvår som chef för Industrifondens affärsområde life science med att förklara att övergången har blivit smidig tack vare att hennes företrädare, Lennart Hansson, finns kvar som senior advisor. – Att hans kunskap finns kvar i organisationen betyder mycket. Ledarskapsbytet har kunnat ske smidigt, säger Nina Rawal.

En möjligen klädsam ödmjukhet, men erfarenhet och kompetens har hon gott om. Rawal anställdes 2013 på Industrifonden som investeringsansvarig inom life science, och kom då närmast från Gambro där hon ansvarade för strategifrågor och ventures. Hon har en magisterexamen i biomedicin och en doktorsexamen i molekylär neurobiologi, båda från Karolinska Institutet.

I vissa medier har hon beskrivits som en supertalang, hon är en del av 40 under 40 – ett europeiskt ledarskapsprogram som 40 unga ledare från Europa handplockas till, och hon har placerats högt på det internationella nätverket Womens Forums årliga lista över ”Rising Talents”. Och nu är hon chef över affärsområde life science på Industrifonden – en venture capital-investerare som i sin evergreen-fond förvaltar fyra miljarder kronor.

Industrifonden spelar en viktig roll i Skandinavien men marknaden här är relativt liten och behovet av europeiskt och amerikanskt kapital är stort. Detta arbetar Nina Rawal med.

– Vi ska visa utländska investerare att det går att tjäna pengar i Norden. Genom att göra bra affärer och vara ute i selektiva sammanhang för att skapa relationer till internationella investerare ska vi öka tillströmningen av privat kapital in i branschen.

Varje år utvärderar Industrifonden life science cirka 100-150 bolag, men nålsögat är litet.

– Av över hundra propåer investerar vi kanske i ett av bolagen. Vi gör en noggrann filtrering där vi lägger stor kraft på genomlysning av bolaget. Vi pratar redan i utvärderingsfasen om vägen till exit så att vi har en tydlig plan och är överens med de andra ägarna. Vi har en investeringshorisont på cirka fem år.

När Industrifonden väl gått in i ett bolag tar de en aktiv roll i styrelsen. Nina Rawal har fyra bolag i sin portfölj och totalt har Industrifonden 15 bolag där många har uppnått hög mognad.

– Vi har flera mogna bolag där Proof of concept är uppnått, riskerna har minskats och bolagen är på väg in i pivotalt skede i sin utveckling. Vi har ett spännande år framför oss!

Tillsammans med tio andra personer lyfts Nina Rawal fram som en av de mest inflytelserika personerna inom svensk life science i år. Läs mer här: De är mest inflytelserika.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063