23948sdkhjf

Årets Avslöjare: Bosse Lindquist

Alla kan bli lurade. Även de som har evidens och vetenskap som yrke. Sedan journalisten Bosse Lindquists dokumentär Experimenten visades på SVT i januari har flera stora institutioner i life science-världen skakats i sina grundvalar och allt ifrågasätts.

Det kommer att ta åratal för Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset att städa upp efter de avslöjanden som Bosse Lindquist gjorde med sin dokumentär Experimenten.

Det var förra sommaren som SVT:s Lindquist började intressera sig för kirurgen Paolo Macchiarini. Han följde Macchiarinis arbete vid Karolinska Institutet i Stockholm och var med honom till hans patient i Ryssland.

Läs också: Macchiarini åtalas för grov misshandel


Kollegerna intervjuades likväl som han själv och flera av hans patienter. Flera gånger. Till en början fick tittaren en bild av en nästan helig man som kunde läka människor med magiska slangar. Bosse Lindquist och hans team filmade när kirurgen badade PVC-rör i en lösning med stamceller, som sedan opererades in i halsen, för att ersätta patienternas egna luftrör.

En bit in i dokumentären kom nya uppgifter. Patienterna mådde inte bra. Uppgifter som inte framkom i de forskningsrapporter av kirurgen och hans medarbetare som publicerades i vetenskapliga tidskrifter.

Efter Bosse Lindquists dokumentär startade flera utredningar, både interna och externa och de oberoende utredarna kom fram till samma sak som dokumentären. Kirurgen hade anställts utan att referenser kontaktades. Forskarkolleger som slagit larm, hade tystats ner av ledningen. Metoden Macchiarini använt var inte vetenskapligt validerad och patienterna dog.

Under året har sedan Karolinska Institutets ledning bytts ut och även Nobelkommittén, som har till uppgift att utse pristagaren i fysiologi eller medicin, har delvis fått nya ledamöter, liksom Karolinska Sjukhuset och Nobelförsamlingen. Kultur har ifrågasatts och upphöjda samhällsinstitutioner har detroniserats efter Bosse Lindquists avslöjande.

Tillsammans med tio andra personer lyfts Bosse Lindquist fram som en av de mest inflytelserika personerna inom svensk life science i år. Läs mer här: De är mest inflytelserika.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125