23948sdkhjf

Prefer – om patienten själv får välja

Vid godkännande av ett läkemedel ska nyttan av läkemedlet vara större än riskerna för den genomsnittliga patienten. Nu startar projektet Prefer som ska utvärdera när och hur patienters preferenser kring risk och nytta bör ingå i beslut om läkemedel.
Patientorganisationer, läkemedelsindustrin och de myndigheter som reglerar läkemedelsmarknaden är alla överens om värdet av att mäta patienters preferenser. Men idag saknas det vägledning för sådana studier, både inom läkemedelsindustrin och hos myndigheter. Prefer kommer bidra med systematiska metoder och rekommendationer för hur man utvärderar, engagerar och inkluderar patienters perspektiv i hela livscykeln för ett läkemedel: Från utveckling till godkännande och tiden efter att ett läkemedel introducerats på marknaden.

– Grundidén är att vi ska utarbeta metoder och rekommendationer om när och på vilket sätt patienternas preferenser om risk och nytta ska vägas in, förklarar projektets koordinator Mats G Hansson, professor i biomedicinsk etik vid Uppsala universitet.

Prefer är ett femårigt projekt som finansieras av Innovative Medicines Initiative. Projektet kommer att utvärdera olika metoder för att mäta människors preferenser och testa dem i kliniska sammanhang. Detta kommer regulatoriska verksamheter som Läkemedelsverket och EMA att ha nytta av, men även läkemedelsbolagen under utvecklingsprocessen.

– Det här är ett stort europeiskt samarbete. I projektet ingår ett akademiskt konsortium med de främsta europeiska forskarna som arbetar med preferensstudier och 16 läkemedelsbolag som är medlemmar i Efpia.

Även en rad stora europeiska patientorganisationer är delaktiga i det femåriga projektet.

– Projektet ligger helt i linje med trenden att patientperspektivet efterfrågas allt mer. Det är mycket positivt och relevant att de som använder en produkt även får vara med och bidra med sina erfarenheter, säger Mats G Hansson.

Läs även:
Kliniska studier på cancer mer positiva än verkligheten
Yngre, friskare och mer välutbildade patienter förbättrar resultaten när cancerbehandlingar testas i kliniska studier. Det menar två cancerläkare i en artikel som publicerats i tidskriften JAMA Oncology.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094