Trepartsöverläggningar – den viktigaste parten saknas

Trepartsöverläggningarna behöver utvecklas, skriver Cecilia Lunell, kommunikationskonsult på Narva.

Regeringen har gett TLV i uppdrag att utveckla den värdebaserade prissättningen för läkemedel. Ett arbete som myndigheten redovisat i ett antal rapporter. Senast i oktober i år släpptes en om trepartsöverläggningarna, som är en central del i utvecklingen av den värdebaserade prissättningen.

Trepartsöverläggningar innebär en gemensam dialog mellan TLV, landstingen och läkemedelsföretaget för vissa utvalda läkemedelsområden eller för enskilda produkter. Tidigare kunde TLV fatta förmånsbeslut om vissa läkemedel, som trots det aldrig nådde patienterna ute i landstingen. TLV:s och landstingens syn på läkemedlet stämde inte överens, så landstingen slog till bromsen. Trepartsöverläggningarna har därför skapat stora förväntningar hos läkemedelsföretagen. När landstingen är med i processen i ett tidigare stadium finns hopp om en process där läkemedel når patienterna i större utsträckning.

Trots goda intentioner från TLV är läkemedelsföretagen inte helt nöjda med processen. Enligt en förstudie av Vårdanalys upplevs den som krånglig och svår att överblicka. Det är framförallt målen med trepartsöverläggningarna som uppfattas som otydliga. Vad är egentligen syftet? Att få lägre priser på nya läkemedel? Att öka priskonkurrensen för etablerade produkter? Eller är det i själva verket något annat? Det primära målet borde väl vara att skapa den bästa möjliga vården för patienter i hela Sverige?

Läs också: Dags att väga in miljöaspekter, TLV

Det är givetvis ett problem att målet med trepartsöverläggningar är otydligt eller uppfattas olika av respektive part. Om inte alla strävar åt samma håll så riskerar vi att tappa en stor del av effekten. En överhängande risk är att för mycket fokus läggs på pengar och att patienten hamnar i skymundan. Därför kan man undra varför det inte finns någon strukturerad samverkansform med patienterna, trots att det är den viktigaste gruppen.

Även kriterierna för urval av läkemedel till överläggningar upplevs som otydliga. Det är svårt att förutse vilka produkter som ska tas upp för diskussion, vilket är frustrerande för företagen. I praktiken innebär det gemensamma agerandet från landstingen att den svenska marknaden bara består av en kund. Det finns tillfällen när landstingen säger nej till förhandling. Det skulle kunna leda till att globala företag väljer att inte lansera en viss produkt i Sverige – hur bra är det för patienterna?

Läs också: Förändringar krävs för digitaliseringen

Varför säger landstingen nej till att förhandla? Det råder osäkerhet på den punkten. Det måste vara tydligt på vilka grunder det blir en förhandling eller inte. Om ett läkemedel uppfyller ett visst antal kriterier kanske det inte ska vara möjligt för landstingen att avböja förhandling? På så sätt får alla en rättvis chans vid förhandlingsbordet.

Det saknas också en tydlig praxis för trepartsöverläggningarna, förutsättningarna ändras från ärende till ärende. Det gör det svårt för företagen att förutse vilka beslut som kommer att tas. Att både urvalet och processen är luddig är ett allvarligt hot mot rättssäkerheten. Det ska inte råda någon osäkerhet kring varför och hur ett myndighetsbeslut har fattats.

Trepartsavtalen är en viktig process, som är baserad på goda intentioner. Men än så länge är den omogen och behöver utvecklas för uppnå målet: att nya innovativa läkemedel ska nå patienterna tidigare. Processen måste bli mer förutsägbar, tydlig och utgå från patienten. Frågan är hur länge vi har råd att vänta och hur långt företagens tålamod sträcker sig?

Text: Cecilia Lunell, Kommunikationskonsult på Narva och tidigare utredare på TLV

Mer om: Cecilia Lunell


Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

"Vi får en vrickad bild av Sverige"

Villrådiga politiker som försöker laga det som inte är trasigt – Det och mycket annat diskuterades under årets Forska Sverige-dag.

Ingen ökad risk för stroke vid migrän utan aura

Stort tillslag av illegala läkemedel

25 miljoner beslagtagna tabletter och över 3 500 nedstängda webbsidor blev resultatet efter den årliga internationella operationen mot olagliga läkemedel.

Får hedersutmärkelse

Moberg förstärker

Forskningen i Solna stärks upp rejält

Nu invigs den nya stora forskningsbyggnaden Bioclinicum vid Karolinska universitetssjukhuset. En yta på 40 000 kvadratmeter med plats för bland annat 195 laboratorier står snart redo.

Han blir rektor i Växjö

Arkiv

Positivt EMA-svar för Neurovive

Första nya behandling mot svårbehandlad leukemi på 25 år

Från vin- och spritjätte till barncancerfonden

Tarmsjukdom i barndomen kopplad till ökad cancerrisk

Barn som insjuknar i inflammatorisk tarmsjukdom har ökad risk för cancer, både i barndomen och senare i livet.

Klinisk prövning närmare för stamcellsbolag

Epigenetik som orsak eller verkan

Budgeten i korthet

Den nådiga luntan omfattar drygt 3900 sidor – Här har Life Science Sweden sammanfattat några av förslagen inom utgiftsområdet Hälsa och sjukvård.

Boule utser ny CFO

Svenskt genombrott i malariaforskningen

Forskare från Sverige, Tjeckien och Burkina Faso har upptäckt varför människor ur folkgruppen fulani är mer motståndskraftiga mot malaria.

Nobelpristagarens tips till entreprenörerna

Det går att starta företag på idéer inom medtech och medicinska behandlingar, men det kostar på. Här delar nobelpristagaren Arvid Carlsson med sig av sina bästa tips för att ta sin forskning till nästa nivå.

De får Forska Sveriges pris

En världskänd forskare och en svensk politiker som båda utmärkt sig för sitt engagemang i att lyfta medicinsk forskning, innovation och patientnytta. Nu får de hedervärda utmärkelser.

Får utmärkelse för allergitester

Malin Lindstedt tilldelas stiftelsen Forska utan djurförsöks utmärkelse Nytänkaren för sina banbrytande allergitester.

Göteborgsforskare: "Vi vet vad du äter"

Med nya biomarkörer kan forskarna se vad du har ätit, något som nu gett resultat i en stor diabetesstudie.

Han får SRF-stipendium

CMC Contrast förvärvar – blir Ascelia

Kancera tecknar formuleringsavtal

Stig Wall till globalt institut

Behandling halverar återfallsrisken

Nätet lockar

Nyförvärv till Göteborg

Snabbt införande av botande hepatit-läkemedel

Mobiltelefonplast styr bakterier

Börsras för Probi

Follicum rekryterar

Historiskt godkännande av genterapi

Medivir outsourcar substansbibliotek

Labtechbolag siktar mot börsen

Storbolag i samarbete mot Parkinson

Tar in nya pengar

Sänd till en kollega

0.167